Υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και επιβραβεύονται: Έγιναν τσιράκια της Άγκυρας…




Του Κώστα Βενιζέλου

ΥΠΑΡΧΕΙ μια τάση στην κυπριακή κοινωνία, μια πολιτική ελίτ, που θεωρεί πως πρέπει να είμαστε υπερπροστατευτικοί με τους Τουρκοκύπριους. Ακόμη και με αυτούς που υπονομεύουν συστηματικά την Κυπριακή Δημοκρατία και προδήλως εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Το πολιτικό επιχείρημα που διατυπώνεται είναι πως η όποια αντιπαράθεση με όσους στα κατεχόμενα συνεργάζονται με την Τουρκία –και είναι σχεδόν όλο το πολιτικό προσωπικό– θα εμβαθύνει τον διαχωρισμό. Το επιχείρημα αυτό στερείται λογικής. Αφήνοντάς τους στο απυρόβλητο ενώ υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και εφαρμόζουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για στρατηγικό έλεγχο των κατεχομένων, για ισλαμοποίηση, ενισχύουν τις προοπτικές για συμφωνία; Αφέλειες.

Την περασμένη Κυριακή, ο εκ των εκφραστών της «προοδευτικής» πτέρυγας του πολιτικού συστήματος των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, άνθρωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που διαχρονικά ανέλαβε να επαναλάβει το ανεδαφικό και εν πολλοίς ανύπαρκτο δίλημμα: Είτε θα υπάρξει συνδιαχείριση από τώρα του φυσικού αερίου είτε θα παγώσουν οι έρευνες. Αυτά είπε σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Ναμί, ο οποίος αρέσκεται να κυκλοφορεί κοινωνικά και στις ελεύθερες περιοχές και να μιλά για τη λύση του Κυπριακού. Δεν εξηγά, βέβαια, ότι η λύση που θέλει είναι τουρκικών προδιαγραφών. Με την τοποθέτησή του αυτή στον «Φ», ο κ. Ναμί υπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εκφραστής και πλασιέ των τουρκικών σχεδιασμών σε βάρος της Κύπρου. Και δεν είναι ο μόνος.

Όσο δεν υπάρχει κόστος για όσους υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου θα συνεχίζονται οι προκλήσεις. Η αποτελεσματική αποτροπή δεν είναι η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων διά της πεπατημένης. Δηλαδή, πολλές δηλώσεις χωρίς κόστος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, που προωθούν την πολιτική της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου και την ίδια ώρα να χρησιμοποιούν διαβατήρια ή ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο «πιστοί» στις… ιδέες τους είναι που διαθέτουν διαβατήρια και ταυτότητες ενός κράτους που πολεμούν και υπονομεύουν. Δεν τους ενοχλεί να απολαμβάνουν ξεδιάντροπα τα προνόμια που τους προσφέρει η ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρούν «εκλιπούσα». Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους Κύπριους πολίτες, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους. Να ισχύουν, δηλαδή, τα ίδια κριτήρια, με προεξάρχον το φορολογικό κριτήριο αλλά και η νομιμότητα των πράξεων. Αυτό δεν είναι σε βάρος τους καθώς εντάσσεται στην ισονομία. Θέλουμε πολίτες δυο κατηγοριών;

Είναι απορίας άξιον πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίζει να κάνει τα… κλειστά μάτια, μετά από όλα αυτά και να επιτρέπει στην ΕΕ να διοχετεύει βοήθεια προς τα κατεχόμενα. Όσο διαρκεί αυτό το σκηνικό έντασης θα πρέπει να παγώσουν όλα τα κονδύλια. Και για τα κατεχόμενα και για την Τουρκία (προενταξιακή οικονομική βοήθεια). Παράλληλα, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει κάθε διευκόλυνση που στέλνει τουρίστες στα κατεχόμενα. Υπάρχουν ξεχασμένες ρήτρες των νόμων της Κυπριακής Κυβέρνησης καθώς και διεθνείς αποφάσεις και Συνθήκες.

  • Με τους Τουρκοκύπριους θα πορευθούμε μαζί στο μέλλον, φτάνει βέβαια να το θέλουν. Δεν μπορεί να διαλέγουν τα οφέλη του κράτους, τα όσα καλά θα προκύψουν στο μέλλον και ταυτόχρονα να είναι το όχημα ξένων συμφερόντων. Η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου περνά από τη Λευκωσία και όχι από την Άγκυρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: