Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος




Στις 15:00 αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο μενού των διαπραγματεύσεων σήμερα περιλαμβάνονται τα θέματα ενέργειας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνησης, αλλά και το αφορολόγητο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας η Αθήνα έχει δεσμευτεί ότι το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρώσει την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου, καθώς η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει το πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ με σημαντικότερες αυτές του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τη διάθεση του 5% του ΟΤΕ.

Τέλος, και με δεδομένο ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης να σημάνει και την έξοδο από τα μνημόνια, οι δύο πλευρές θα κληθούν να συζητήσουν για το φορολογικό πλαίσιο του 2019. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% του ΑΕΠ θα ζητήσουν την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

ΚΥΠΕ
Ελλάδα/Αθήνα 26/02/2018 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: