Βάζει γερά πόδι στο Ιράκ η Τουρκία: Εισφέρει 5 δις δολάρια για την ανοικοδόμησή του…




Ρεπορτάζ: MIGNATIOU.COM

Στη Σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ που λαμβάνει χώρα στο Κουβέιτ με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών από κράτη και οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εισφέρει 5 δις δολάρια με τη μορφή δανείων και επενδύσεων στην κάλυψη των πιεστικών αναγκών του Ιράκ μετά τον τριετή καταστροφικό πόλεμο εναντίων των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Η εισφορά της Τουρκίας κινείται σε σχέση με άλλους «δωρητές» σε υψηλά επίπεδα, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας να διατηρήσει μακρά και ισχυρή παρουσία στο μεταπολεμικό Ιράκ και φυσικά ελέγχοντας έτσι έμμεσα τις σχέσεις της Βαγδάτης με το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Βορείου Ιράκ.

Στη Σύνοδο των χωρών που έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, το Κουβέιτ που φιλοξενεί τη Σύνοδο, ανακοίνωσε ότι η δική του συμμετοχή θα ανέλθει στα 2 δις δολάρια. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα εισφέρει 1 δις δολάρια σε επενδυτικά έργα και επιπλέον 500 εκατ. δολάρια στην αγορά προϊόντων από το Ιράκ.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η δική του συμμετοχή θα ανέλθει σε 1 δις δολάρια με τη μορφή δανείων και επενδύσεων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εισφέρουν 500 εκατ. δολάρια σε επενδυτικά προγράμματα.

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι εισφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με την πρώτη να εισφέρει 495 εκατ. δολάρια και την δεύτερη μόλις 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα απαιτήσει επενδύσεις αξίας άνω των 90 δις δολαρίων, με τις πλέον άμεσες ανάγκες να ανέρχονται σε περίπου 22 δις δολάρια.

16 Φεβρουαρίου, 2018
Mignatiou.com, Reuters, Al-Monitor
Κουβέιτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: