Τσεχικό “χαστούκι” στην Άγκυρα: Ελεύθερος ο πρώην ηγέτης των Κούρδων της Συρίας Μουσλίμ




Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ, δήλωσε ο δικηγόρος του, παρά την έκκληση της Τουρκίας να προφυλακιστεί για όσο διάστημα εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Ο Μούσλιμ ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του PYD, της κύριας συνιστώσας του συνασπισμού που κυβερνά τα ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας. Τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Τουρκίας που τον κατηγορεί για φόνο.

Ο δικηγόρος του Μούσλιμ είπε στους δημοσιογράφους πως ο πελάτης του υποσχέθηκε στο δικαστήριο ότι δεν θα παρεμποδίσει τις περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες.

Προτού γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταλλάξει δύο Τσέχους υπόπτους που έχει θέσει υπό κράτηση με τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Πράγα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία αναμένει πως το τσεχικό δικαστήριο, θα αποφασίσει την προσωρινή κράτηση του Μούσλιμ για 16-40 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα μπορεί να επιδώσει το αίτημα έκδοσής του.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος — αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

27/02/2018 12:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: