Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα εξετάσει τυχόν παρατυπίες του FBI σχετικά με Πέιτζ




Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου του, θα εξετάσει τον ισχυρισμό που περιέχεται στο υπόμνημα που κατάρτισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με παρατυπίες στο πλαίσιο δράσης του FBI.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο υπόμνημα αυτό, υποστηρίζουν ότι πράκτορες του FBI παραπλάνησαν έναν ομοσπονδιακό δικαστή κατά την διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων παρακολούθησης πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ κι αναφορικά με το ενδεχόμενο των σχέσεων του, με την Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυξημένης χρήσης οπίου, ο Σέσιονς εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ισχυρισμούς του υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων. Το υπόμνημα αυτό, καταρτίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες (Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια) ενώ αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, μετά από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει ν’ ακολουθήσει πιστά τους κανόνες λειτουργίας του αρμόδιου δικαστηρίου για την διαδικασία (Foreign Intelligence Surveillance Act-FISA) και ναι, η υπόθεση θα διερευνηθεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη ενέργεια που πρέπει να γίνει. Ο γενικός επιθεωρητής θ’ αναλάβει και την υπόθεση αυτή, μεταξύ των υποθέσεων που εξετάζονται,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέσιονς.

Το υπόμνημα υποστηρίζει ότι τα στελέχη του FBI υπέκρυψαν σημαντικά γεγονότα στην αίτηση που κατέθεσαν για την έκδοση εντάλματος παρακολούθησης τον Οκτώβριο του 2016. Το ένταλμα αυτό, αφορούσε στην παρακολούθηση του πρώην συμβούλου επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Στα στοιχεία που δεν δημοσιοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση ενός περιβόητου ντοσιέ, αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ στην Ρωσία, που καταρτίστηκε αφού το ζήτησαν και το χρηματοδότησαν οι Δημοκρατικοί.

Από την άλλη μεριά, ένα υπόμνημα των Δημοκρατικών που αντικρούει τους ισχυρισμούς στο μέμο των Ρεπουμπλικάνων και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, αναφέρει ότι στην αίτηση για το αρμόδιο δικαστήριο, υπήρχε αναφορά ότι το ντοσιέ είχε καταρτιστεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ. Παράλληλα, στο ίδιο υπόμνημα, τονίστηκε ότι ομοσπονδιακοί δικαστές ανανέωσαν το αρχικό ένταλμα έρευνας για τον Πέιτζ, τρεις φορές μετά την αρχική έκδοσή του.

Οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν το υπόμνημα ως μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να υποβαθμίσουν την ακεραιότητα της έρευνας που διεξάγεται αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μία εκπρόσωπος Τύπου για τον Σέσιονς, δήλωσε ότι τα σχόλια που έκανε ήταν σωστά, αλλά προκειμένου ν’ απαντηθούν περισσότερες ερωτήσεις, παρέπεμψε στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάικλ Χόροβιτς. Εκπρόσωπος του γραφείου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε λάβει το σχετικό παραπεμπτικό κι αρνούμαστε να το σχολιάσουμε περισσότερο.”

Ο Χόροβιτς είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2017, την διεξαγωγή έρευνας για μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα. Μεταξύ αυτών, το ενδεχόμενο να υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειες που έκανε το FBI, στην έρευνά του για τον χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα, το γραφείο του γενικού επιθεωρητή, άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει και το ενδεχόμενο παράτυπων επικοινωνιών μεταξύ αξιωματούχων του FBI ή του υπουργείου Δικαιοσύνης με την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον. Η έρευνα θα εξετάσει εάν οι αξιωματούχοι αυτοί, θα έπρεπε να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους από τις επικοινωνίες με τους Δημοκρατικούς.

Η ανακοίνωση του Χόροβιτς δεν υπονοούσε κάποια σχέδια για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις αιτήσεις παρακολούθησης που είχαν κατατεθεί από το FBI κι αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ότι στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, παρακολουθούνταν πριν και μετά τις εκλογές του 2016.

Στην διάρκεια του 2016, τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι είχαν ζητήσει από τον Χόροβιτς την επέκταση της έρευνας του και σε άλλα ζητήματα. Πριν από τις χθεσινές δηλώσεις του Σέσιονς, δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι θα προχωρούσε προς την κατεύθυνση αυτή. Οι άνθρωποι του γραφείου του, κρατούν επιφυλακτική στάση έναντι των ΜΜΕ, ενώ οι απαντήσεις του ίδιου σε ερωτήσεις του Κογκρέσου, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο Χόροβιτς, είχε δηλώσει σε κατάθεσή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Νοέμβριο, ότι ανέμενε την ολοκλήρωση της έρευνας για ζητήματα που άπτονται των εκλογών του 2016, μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2018.

Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η διεξαγωγή της έρευνας που επιβεβαίωσε ο Σέσιονς θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2017 ή εάν θα διεξαχθεί αυτόνομα.

Σε συνέντευξη του, νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Σέσιονς είχε ερωτηθεί σχετικά με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για τον διορισμό ενός ειδικού ανακριτή προκειμένου να διερευνήσει ισχυρισμούς για κατάχρηση εξουσίας από το FBI ή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ούτε η ερώτηση, ούτε η απάντηση είχε ειδική αναφορά στην FISA, αλλά ωστόσο, είπε ότι το παραπάνω αίτημα ήταν υπό διερεύνηση από τον γενικό επιθεωρητή. “Λοιπόν, ο γενικός επιθεωρητής εργάζεται σκληρά γι’ αυτό. Έχω δει κι έχω ακούσει για την δουλειά που είχε κάνει μέχρι τώρα εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης,” είχε δηλώσει ο Σέσιονς στην εκπομπή “Sunday Morning Futures,” του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.

28/02/2018 09:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: