Το ΚΚΕ αντίθετο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Το κύριο οι αλυτρωτισμοί…




Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το οποίο έχει ευθύνες για το γεγονός ότι «μακελεύτηκαν τα Βαλκάνια, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίσθηκε η Σερβία, δημιουργήθηκαν μειονότητες και αξιοποιήθηκαν αλυτρωτισμοί» υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Είπε ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα γίνονται υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «και οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου και η κυβέρνηση και οι άλλοι κοσμοπολίτες που συγκλίνουν σε αυτή τη θέση δεν διαφωνούν με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θέλουν την FYROM στο ΝΑΤΟ, αλλά το θέμα είναι με τι όνομα θα την βάλουν».

«Αυτό είναι που κυριαρχεί, γι΄ αυτό είναι και αποπροσανατολισμός- και το λέμε καθαρά, όπως το είπαμε, μόνο το ΚΚΕ, και το 1992 (όταν) ο “πατέρας” του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός υπέγραφε τις γνωστές αποφάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το όνομα ακολουθεί, το κύριο είναι οι αλυτρωτισμοί και ταυτόχρονα σε ποιο γεωστρατηγικό σχεδιασμό εντάσσεται αυτή η συζήτηση» τόνισε ο κ. Σοφιανός και προσέθεσε: «Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη (στη συνέντευξή του στον τ/σ Σκάϊ) είναι καθαρές: Παρομοίασε τη χώρα μας και τη κυβέρνηση σαν “μεντεσέ” για τους σχεδιασμούς που έχουν οι Αμερικανοί στα Δυτ. Βαλκάνια».

Ανέφερε, επίσης, ότι «το ΚΚΕ έχει βάλει τα πράγματα στη σειρά που πρέπει να μπουν: Το κρίσιμο είναι η αντιμετώπιση των αλυτρωτισμών στο Σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας», τονίζοντας ότι με την απάλειψη από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις αντιμετώπισής τους «από την λογική ότι με την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου ή της εθνικής οδού, ή από τη λογική που μεθοδεύει η κυβέρνηση -απ΄ ό,τι γνωρίζουμε-, να βρούμε μια ενδιάμεση λύση, να υπάρξει μια δέσμευση, να μπει στο ΝΑΤΟ η FYROM και στην πορεία εισόδου της στην ΕΕ να αλλάξει και το Σύνταγμα».

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια είπε ότι η δικαιολογημένη ανησυχία ενός κόσμου «δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ομπρέλα για εθνικιστικές, φασιστικές, ανοιχτά ρατσιστικές παρεμβάσεις» ενώ «το κύριο είναι ο κόσμος που προβληματίζεται να δει την ουσία του προβλήματος: η ελληνική κυβέρνηση μαζί με εκείνη της FYROM κόπτονται για να εντάξουν την γειτονική δημοκρατία στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό που έχουν οι Αμερικανοί, και αυτό δεν είναι παράγοντας σταθερότητας καθώς το ΝΑΤΟ αποσταθεροποίησε τα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, στους σχεδιασμούς εντάσσεται «να μπει σφήνα στη Ρωσία και στους δικούς της σχεδιασμούς, ενώ δεν είναι ξαφνική η προσπάθεια των Ρώσων να δυσκολέψουν αυτά τα σχέδια- για τα δικά τους συμφέροντα κόπτονται». «Άλλωστε και οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική δημοκρατία με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ως προς το αν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι ένας τρόπος ώστε να σβήσουν οι αλυτρωτισμοί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για την “Μεγάλη Αλβανία” επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ έχει αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου», ενώ παρέπεμψε και πάλι στην πρόσφατη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ όπου «ο κ. Πάιατ είπε ότι τα θέματα “γκρίζων ζωνών”, κυριαρχίας στον εναέριο χώρο, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ “πρέπει να τα δούμε στα πλαίσια συμμάχων”».

«Αυτά δεν μπορεί να ξεχνιούνται και να λέγεται ότι θα τους εκβιάσουμε για να τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν θέλουμε να μπουν στο ΝΑΤΟ, ούτε η Ελλάδα θέλουμε να είναι στο ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα οι οποίες αναβαθμίζονται και πρωταγωνιστούν στον πόλεμο που γίνεται στη Συρία», σημείωσε τονίζοντας: «Γι΄ αυτά πρέπει να διαδηλώσουμε στη χώρα μας, και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι μια ομπρέλα, κάτω από θολά συνθήματα, κάτω από ανοιχτά ρατσιστικά φασιστικά συνθήματα, που προσπαθεί να αγκαλιάσει την ανησυχία που έχει ο λαός είναι λαθεμένη».

Είπε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν θα αλλάξει επειδή θα υπάρχει ο “x” όγκος στο συλλαλητήριο της Αθήνας και επανέλαβε “το κρίσιμο είναι ότι δεν μπορεί να ξεπλένεται η ναζιστική Χρυσή Αυγή και έχουν ευθύνη αυτοί που την ξεπλένουν, έχουν ευθύνη αυτοί που διαδηλώνουν μαζί της και ταυτόχρονα δεν μπορεί αυτή η συζήτηση γύρω από το όνομα να κρύψει την ουσία”.

Τέλος, εκτίμησε ότι το ζήτημα της ΠΓΔΜ μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς «δεν είναι σταθεροποιημένο το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, έχει προβληματισμούς, υπάρχουν διάφοροι “λαγοί” που “καίγονται” και άλλοι που εμφανίζονται» και κατέληξε:

«Όσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ, σαφέστατα έχει διατυπωθεί σε όλο το δημόσιο λόγο, αυτό είναι κριτήριο για μας, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ένας κόσμος πολύ περισσότερος μπορεί να καταλάβει ποιά είναι η ουσία αυτού του καυγά».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

01/02/2018 17:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: