Το Eυρωπαϊκό κοινοβούλιo καλεί την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα




Σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, γιατρών και απλών πολιτών επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, τον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση χειρός.

Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή αυτή της Συρίας και προειδοποίησαν για τους «κινδύνους που θα έχει η συνέχιση δυσανάλογων δράσεων».

Επίσης ζήτησαν από την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που «χρησιμοποιείται σήμερα για να φιμωθεί ακόμη περισσότερο η νόμιμη και ειρηνική αντιπολίτευση» και προχωρήσουν στην «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί απλώς και μόνο επειδή επιτελούσαν το νόμιμο έργο τους και να καταργήσουν τη θανατική ποινή και να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΕΚ ζήτησε «να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II) με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

08/02/2018 23:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στρασβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: