Το Ανώτατο Δικαστήριο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κρίνουν πλέον το μέλλον των «Ονειροπόλων»




Μετά την αποτυχία της Γερουσίας να ψηφίσει επί τεσσάρων προτάσεων για το νέο πλαίσιο της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το ζήτημα αυτό επανέρχεται κεντρικά στο πολιτικό προσκήνιο της Ουάσινγκτον.

Η μία από τις προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου, ενώ οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο εντός της εβδομάδας που διανύουμε έχουν πλέον εξανεμιστεί. Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια ανάληψης κοινοβουλευτικής δράσης για το συγκεκριμένο ζήτημα, παραμένουν ασαφείς και σκοτεινά, επισημαίνει το ABC News.

Η τύχη των λεγόμενων “Ονειροπόλων,” των σημερινών νεαρών παράνομων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα σε αμερικανικό έδαφος, όταν ήταν παιδιά, παραμένει επίσης απροσδιόριστη και ασαφής μέσω του προγράμματος (DACA) η εφαρμογή του οποίου λήγει στις αρχές Μαρτίου.

Την πρόταση που είχε την συγκατάθεση του προέδρου Τραμπ, προώθησε ο Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα, με κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος την επιδιωκόμενη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης με ταυτόχρονη πρόβλεψη νομιμοποίησης της παραμονής των Ονειροπόλων. “Η ψηφοφορία που έγινε, απέδειξε ότι το σχέδιο που προτείνει ο Τραμπ δεν θα γίνει ποτέ νόμος. Μόνο αν σταματήσει ο τορπιλισμός δικομματικών προσπαθειών, θα ψηφιστεί ένα καλό νομοσχέδιο,” τόνισε σε ανακοίνωσή του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.

Αργότερα χθες, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: “…Οι Δημοκρατικοί του Σούμερ στην Γερουσία απέδειξαν και πάλι ότι δεν είναι σοβαροί με το πρόγραμμα DACA, δεν είναι επίσης σοβαροί με την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά και με την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Καταψήφισαν μία πρόταση που είχε μία γενναιόδωρη προοπτική χορήγησης υπηκοότητας, επειδή περιείχε μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια των συνόρων μας κι εξασφάλιζαν την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μετανάστευσης.”

Σύμφωνα με την Σάντερς, η επόμενη κοινοβουλευτική κίνηση θα γίνει στην Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους των επιτροπών δικαιοσύνης και εσωτερικής ασφάλειας Μπομπ Γκουντλέιτ και Μάικ Μακάουλ. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα τερματίσει την εφαρμογή των προβλέψεων για την εφαρμογή του προγράμματος DACA στις 5 Μαρτίου, ενώ δύο πρόσφατες ξεχωριστές αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων έχουν εμποδίσει την αναστολή εφαρμογής του αναφερόμενου προγράμματος. Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν την συμμόρφωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφαρμογή του προγράμματος DACA, όπως ακριβώς εφαρμόζονταν πριν από την ανακοίνωση που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ την 5η Σεπτεμβρίου του 2017.

Επίσης, θεωρείται πιθανό η υπόθεση εφαρμογής του προγράμματος να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακόμη και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον του προγράμματος DACA διαφαίνεται ότι είναι στα χέρια της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς η ανάληψη ενεργειών από το Κογκρέσο, δεν έχει επαρκώς προσδιοριστεί κι ο χρόνος πιέζει. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονταν εδώ κι εβδομάδες με κεντρικό στόχο την μη απέλαση των Ονειροπόλων, ενώ το ίδιο ζήτημα, ήταν η κεντρική αιτία που οδήγησε στην παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν στους Δημοκρατικούς την διεξαγωγή μιας συζήτησης καλή τη πίστει για το ίδιο ζήτημα, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Από την μεριά, η όλη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης δέχθηκε την κλιμακούμενη πίεση του προέδρου Τραμπ που απείλησε με την άσκηση βέτο κατά οποιοδήποτε νομοσχεδίου, το οποίο και δεν θα συμπεριλάμβανε τους τέσσερις πυλώνες της δικής του πρότασης.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος του σώματος, Πολ Ράιαν προσπάθησε να υποβαθμίσει την 5η Μαρτίου (ημερομηνία κατάργησης του προγράμματος DACA) υποστηρίζοντας ότι με δεδομένες τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, “η ημερομηνία αυτή, δεν είναι τόσο σημαντική, όσο ήταν προηγούμενα.” Παράλληλα, ο ίδιος, έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. “Η Βουλή των Αντιπροσώπων λειτουργεί καλύτερα με τον προσδιορισμό χρονικών περιθωρίων και επιθυμούμε να λειτουργούμε εντός αυτών. Είναι αναγκαίο να ρυθμίσουμε το ζήτημα αυτό, τον Μάρτιο,” τόνισε ο Ράιαν.

Η τελευταία απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή για τους Ονειροπόλους που εκδόθηκε μέσα στην εβδομάδα, προβλέπει την ανανέωση εφαρμογής των προβλέψεων στο πλαίσιο του προγράμματος DACA, χωρίς η αμερικανική κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να δεχτεί νέες αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Στο μεταξύ, περίπου 19.000 Ονειροπόλοι έχουν χάσει το δικαίωμα ένταξης τους στο πρόγραμμα DACA, σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπιν, που ηγείται των διαπραγματεύσεων επί του ζητήματος αυτού για το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την 5η Μαρτίου και μετά 1.000 Ονειροπόλοι θα χάνουν τις άδειες εργασίας τους καθημερινά για τα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή αναφέρει ότι μερικοί από τους Ονειροπόλους είναι ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης, επιβαρύνοντας τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ίδια δικαστική απόφαση εκτιμά ότι η κατάργηση της εφαρμογής του προγράμματος DACA θα επιφέρει απώλεια φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

16/02/2018 10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: