Την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης




Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης, μέσω Twitter, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ.

Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, σήμερα την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Ντολ έγραψε στο Τwitter ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες». Επίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Η ευρωομάδα της Αριστεράς

“Η παρεμπόδιση της Τουρκίας στα κυπριακά ύδατα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ”, σύμφωνα με δήλωση της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL), όπου σημειώνεται ότι “η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε ένα ιταλικό πλοίο εξόρυξης φυσικού αερίου να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΖΟ) καταδικάζεται ως καταφανής παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας”.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση ότι “την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος στρατός εμπόδισε το ιταλικού νηολογίου Siam 12000 – μια πλωτή εξέδρα της εταιρεία; ΕΝΙ – να κατευθυνθεί προς το Σημείο 3 της ΑΟΖ μέσα στα κυπριακά ύδατα”.

Σημειώνεται ακόμα ότι “η ΕΕ προειδοποίησε έκτοτε την Τουρκία ως προς την ανάγκη να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών στα θαλάσσια χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο”.

Επιπλέον όμως η GUE/NGL καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, “να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας και να σταματήσουν την παράνομη δράση της που εξακολουθεί να επιτείνει την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

“Η τελευταία παραβίαση της Τουρκίας επαναβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ της είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα”, καταλήγει η GUE/NGL.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

13/02/2018 17:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρ. Βασιλάκη, Βρυξέλλες

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 13/02/2018 17:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: