Την Τετάρτη η “φαρμακερή” μάχη στη Βουλή για τη Novartis: Οι κατηγορίες και η διαδικασία




Δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα,  στη Βουλή τα κόμματα θα προσπαθήσουν να… ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς που άνοιξαν με το θέμα της Novartis, σε μια διαδικασία που  όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής και οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. H διάσκεψη των προέδρων της Βουλής κατά πλειοψηφία αποφάσισε να στηθούν δέκα κάλπες, μια δηλαδή για κάθε εμπλεκόμενο, δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς

Έτσι, στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στη κυβερνητική πρόταση συγκρότησης της επιτροπής.

Ποιοι θα μιλήσουν

Η συζήτηση της πρότασης την Τετάρτη θα ξεκινήσει στις 9:00, για να ολοκληρωθεί, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, έως τις 22:00, οπότε θα ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα μιλήσουν στην ολομέλεια όλοι όσοι εμπλέκονται εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα συναντάται στην Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.
Το ενδεχόμενο μίας κάλπης

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές αλλά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους.
Η μόνη περίπτωση να στηθεί μία κάλπη, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Βουλής, ξαι ήταν αίτημά της ΝΔ, είναι εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα.

Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

Τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών».

Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος και πρόσθεσε πως η Βουλή δεν μπορεί να κινηθεί εκτός νόμου όταν μπει στη φάση των καταθέσεων.

Τρία τα κακουργήματα

Oι δέκα πολιτικοί, που ανφέρονται στη δικογραφία θα ελεγχθούν στην Προανακριτική για
–  Δωροληψία,
–  Παθητική δωροδοκία και
–  Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια.

Μια πρόγευση για το τι θα επικρατήσει την Τετάρτη στη Βουλή πήραμε από τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την απάντηση του Μαξίμου, τη μήνυση Σαμαρά και όλα όσα επακολούθησαν

 Η επίθεση Μητσοτάκη

«Καθώς όλοι οι πυλώνες του success story απέτυχαν ο κ. Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, να πετά λάσπη και να συκοφαντεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι «τα κομματικά φερέφωνα προετοίμαζαν την κοινή γνώμη από πολύ καιρό και την έφεραν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Novartis για να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους, τονίζοντας πως «η θέση της ΝΔ είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: φως στο σκοτάδι. Να ζητήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία και να δημιουργήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις».

Απαντηση απο Μαξιμου

Αιχμηρή είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κύριος Μητσοτάκης στην αμήχανη τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ, αφού παραδέχθηκε πως σκάνδαλο Novartis υπάρχει, δεν κατάφερε παρά να ψελλίσει όσα προηγουμένως είχε πει ο κ. Σαμαράς στην παραληρηματική αλλά αρχηγική του τοποθέτηση» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
«Του ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα» καταλήγει.

Η μήνυση Σαμαρά

Το στιγμα της ημέρας έθεσε ο Αντώνης Σαμαρας με τη μήνυση που κατέθεσε ση κατά του Αλέξη Τσίπρα Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως με δική του ευθύνη «στήνεται μια άθλια σκευωρία». «Είναι τόσο κακοστημένη που καταρρέει από μόνη της» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως «οι κατηγορίες φωνάζουν από μακριά πως είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες». Ο μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιχνίδι όσων πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους» είπε

Μαξίμου: Μανία Καταδιώξεως

«Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία του σε μόνιμη μανία καταδιώξεως τελούντος κυρίου Σαμαρά, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις δηλώσεις και στη μήνυση που κατέθεσε ο ο πρώην Πρωθυπουργός, κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την δικογραφία για την υπόθεση Novartis. “Ο μόνος, ωστόσο, που τον καταδιώκει είναι το παρελθόν του. Του συνιστούμε να μηνύσει και αυτό”, προσθέτει το γραφείο του Πρωθυπουργού

Για αντιπερισπασμό, αποπροσανατολισμό και εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών και μαρτύρων κάνει λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Αναπληρωτής Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: