Την συμμόρφωση της Τουρκίας για αγνοούμενους και περιουσίες εξετάζει το Συμβούλιο Ευρώπης




Η συμμόρφωση της Τουρκίας για κατεχόμενες περιουσίες και αγνοούμενους θα εξεταστεί εκ νέου μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ενώ στάλθηκαν ήδη στο Στρασβούργο επιστολές εκ μέρους των ενδιαφερομένων αιτητών.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρεται στην καταβολή της αποζημίωσης και στα ατομικά μέτρα για την ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη Αρέστη», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να ενεργεί με παντελή έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματα των αιτητών, τα οποία και παραβιάζει από το 1974».

Περαιτέρω, λέει ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη τις διάφορες ενδιάμεσες αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα, ο κ. Δημητριάδης παραθέτει την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου, με την οποία έγινε ομόφωνα δεκτό το παράπονο της αιτήτριας για παρατεταμένες και αναποτελεσματικές διαδικασίες στην επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι το Δικαστήριο επιδίκασε στην κ. Ιωάννου και μέρος της αποζημίωσης.

Τα παραπάνω, αν και δεν είναι ακόμη τελικά, υποστηρίζουν τις θέσεις των αιτητών για την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, καθώς και για την ανάγκη να λάβει η Επιτροπή Υπουργών τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και τη λήψη ατομικών μέτρων για αποκατάσταση της περιουσίας και των σπιτιών των αιτητών, συμπληρώνει.

Λέει ακόμη ότι οι προσφυγές αυτές έγιναν πριν από 28 χρόνια, οι τελικές αποφάσεις εκδόθηκαν πριν από 11 χρόνια ενώ οι παραβιάσεις με τις οποίες σχετίζονται, συνεχίζονται τα τελευταία 44 χρόνια. Αυτή η «α λα καρτ» προσέγγιση στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί, καταλήγει.

Με ξεχωριστή επιστολή του, εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης θίγει παράλληλα και το θέμα των αποζημιώσεων για τις περιπτώσεις αγνοουμένων στις υποθέσεις «Βαρνάβα και Άλλοι», καλώντας την Επιτροπή Υπουργών να δηλώσει ότι η Τουρκία παραβιάζει το Άρθρο 3 του καταστατικού του ΣτΕ αναφορικά με τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου.

ΚΥΠΕ-Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
26/02/2018 13:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: