Την ελπίδα ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει πράξη τα περί συναίνεσης εκφράζει ο Σιζόπουλος




Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα περί συναίνεσης που δημόσια ανέφερε στην ψεσινή του ομιλία θα γίνουν πράξη.

Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να αναλάβουν την πρωτοβουλία για δημιουργία κλίματος συναίνεσης, είπε ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αυτό ανέφερε, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις πριν από την κατάθεση οποιωνδήποτε σημαντικών νομοσχεδίων στη Βουλή, ώστε στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να υπάρχει συνδιαμόρφωση περιεχομένου άρα και κοινή στάση.

Συνεχάρη επίσης τον Σταύρο Μαλά για την ευπρέπεια που επέδειξε στην ψεσινή του ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

“Η εκλογή Αναστασιάδη αποκλειστική ευθύνη ΑΚΕΛ – Μαλά”

Την ίδια ώρα εξέφρασε λύπη για την προσπάθεια να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

«Την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την κατάληξη την έχει η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο υποψήφιος του, ο Σταύρος Μαλάς, όπου από την πρώτη στιγμή απέκλεισαν οποιανδήποτε προοπτική συνεργασίας, εμμένοντας στην πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του Σ. Μαλά, χωρίς να αποδεχθούν τη δυνατότητα διερεύνησης πιθανών συγκλίσεων, κυρίως στο κυπριακό, που θα οδηγούσε σε συνεργασία, όχι για την εξασφάλισης ανταλλαγμάτων και υπουργικών θέσεων, αλλά στον καθορισμό κοινής γραμμής διαχείρισης του Κυπριακού», ανέφερε.

Όπως είπε, η ΕΔΕΚ δεν απαίτησε αναθεώρηση του συνόλου των θέσεων του Σταύρου Μαλά στο Κυπριακό, αλλά επιδίωξε την ανεύρεση συγκεκριμένων συγκλίσεων στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτά όπως είπε, είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από τη λύση, η αντικατάσταση του συστήματος εκ περιτροπής προεδρίας, η ρύθμιση του θέματος των εποίκων και η διεξαγωγή κοινού δημοψηφίσματος για επικύρωση της λύσης.

«Καμία από τις θέσεις μας δεν έγινε αποδεκτή. Δεν μπορούμε να αυτοαναιρεθούμε. Χωρίς αυτές τις ελάχιστες συγκλίσεις η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά δεν θα ήταν υποψηφιότητα αλλαγή αλλά παραλλαγής της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη», ανέφερε.

Με αυτά τα δεδομένα, τις εκλογές, είπε, δεν τις κέρδισε ο Νίκος Αναστασιάδης, τις έχασε η ηγεσία του ΑΚΕΛ λόγω των χειρισμών που ενδεχομένως η ίδια ηθελημένα έκανε.

Η επόμενη μέρα για το κόμματα που στήριξαν Ν.Παπαδόπουλο

Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση για τον δεύτερο γύρο που έλαβαν τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο τους δικαίωσε τελικά, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα της δικής τους επιλογής, στη βάση προσωπικών ενδεχομένως κριτηρίων.

«Δεν αναμέναμε ότι το σύνολο των ψηφοφόρων αλλά ακόμα και των μελών των συγκεκριμένων κομμάτων θα πειθαρχούσαν στη συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, «έχουμε ευθύνη ως πολιτικές ηγεσίες να δώσουμε συγκεκριμένη θέση, στη βάση πολιτικών και μόνο δεδομένων. Αυτό πράξαμε».

Ερωτηθείς για τις κινήσεις των κομμάτων την επόμενη μέρα των εκλογών, ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ όπως από την πρώτη Κυριακή το βράδυ είχε διακηρύξει, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια- και υπάρχει ήδη όπως είπε κοινό έδαφος- αυτή η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές να συνεχίσει.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, η ΕΔΕΚ θα αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία να διερευνήσεις και τη δυνατότητα και την προοπτική μιας καλύτερης κοινοβουλευτικής συνεργασίας των βουλευτών των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αυτή η συνεργασία, όπως είπε, δεν θα γίνει για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση, αλλά για να βοηθήσουν ώστε τα διάφορα νομοσχέδια που θα κατατίθενται στην Βουλή να ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες των πολιτών και κυρίως των πολιτών που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/02/2018 13:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: