Τίλερσον: Δεν εξοπλίζουμε το YPG, με βαρέα όπλα. Προειδοποίση για Χεζμπολάχ και Ιράν!




Λίγο πριν φτάσει στην Τουρκία, για μια από τις πλέον κρίσμιες επισκέψεις Υπουργού Εξωτερικών, στην ιστορία των αμερικανοτουρκικών, σχέσεων, ο Ρέξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκοτν, δεν εφοδίασε ποτέ τους Κούρδους του YPG, στην Τουρκία, με βαρέα όπλα. Επισκεπτόμενος το Λίβανο, πριν φτάσει, αργότερα σήμερα, στην Άγκυρα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, γύρω από τη συμφωνία με τον Ιράν, για τα πυρηνικά, και σημείωσε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου απειλείται από τον αυξανόμενο εξοπλισμό και την ανάμιξη της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, σε συγκρούσεις στην περιοχή.

Μιλώντας δίπλα στον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ αλ – Χαρίρι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι σε επαφή με το Λίβανο  και το Ισραήλ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ τους, θα είναι ήρεμη. Η ένταση μεταξύ Τέλ Αβίβ και Βηρρυτού, έχει ανέβει τελευταία, μετά την απόφαση του Ισραήλ να κτίσει τείχος στα σύνορ με το Λίβανο, και επειδή ο Λίβανος αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο σε σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.

Η Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ, έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, συμμετέχει στην κυβέρνηση Χαρίρι και η στρατιωτική της ισχύ έχει αυξηθεί σημαντικά, από την τελευταία σύγκρουσή της με το Ισραήλ, το 2006. ο Ρέξ Τίλερσον, παρόρτρυνε το Λίβανο να κρατήθεί έξω από τις συγκρούσεις στην περιοχή, σαφής υπαινιγμός για την ανάμιξη της Χεζμπολάχ σε πολέμους στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και στη Συρία, όπου υπάρχει έντονη ανάμιξη του Ιράν.

Το Ισραήλ, έχει κατηγορήσει το Ιράν, ότι προσπαθεί να στήσει σημεία παραγωγής όπλων στο Λίβανο, και τον περασμένο μήνα το Τέλ Αβίβ είπε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε “μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων”.

Ο Λίβανος είναι αποδέκτης μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Ο Ρέξ Τίλλερσον, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για υποστήριξη του στρατού του Λιβάνου, και των εσωτερικών δυνάεων ασφάλειας. Ανέφερε ότι εποικοδομητικές συνομιλίες μταξύ Λιβάνου και Ισράηλ, βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν ζητά από κανέναν να παραδώσει τίποτα, αλλά καλεί τις πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα.

 

15 Φεβρουαρίου, 2018, 16:45
MIGNATIOU.COM, Reuters, Afp
Αθήνα, Ελλάδα

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: