Θέμα χρόνου η επόμενη σύγκρουση με το Ιράν, εκτιμά το Ισραήλ μετά την κλιμάκωση στη Συρία!




Θέμα χρόνου είναι η επόμενη εμπλοκή με το Ιράν, σύμφωνα με την αξιολόγηση ασφάλειας, που κάνει το Ισραήλ, ως αποτέλεσμα των γεγονότων του σαββατοκύριακου στη Συρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, Times of Israel.

Το πρωί του Σαββάτου, drone του Ιράν, εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και καταρρίφθηκε από ελικόπτερο τύπου Apache, σύμφωνα με δήλωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως αντίποινα η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία, κατά τη διάρκεια των οποίων, ισραηλινό μαχητικό F16, κτυπήθηκε από θραύσμα αντιαεροπορικού πυραύλου της Συρίας, που εξουδετερώθηκε στον αέρα. Το μαχητικό συνετρίβη στο Βόρειο Ισραήλ, και οι δυο πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ παραδέχθηκε δημόσια, ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό της Συρίας.

Η επίσημη αξιολόγηση του Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι πιθανόν δεν πρόκειται για την τελευταία φορά, που θα υπάρξει αντιπαράθεση με το Ιράν στη Συρία. Οι ευρείας κλίμακας, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο που να περιορίζει τη δυνατότητα του καθεστώτος Άσαντ, να επιχειρήσει τέτοιου είδους επίθεση εναντίον μαχητικού του Ισραήλ στο μέλλον, και να κάνει τον Άσαντ να αναλογιστεί, τις επιπτώσεις που θα έχει στις στρατιωτικές του δυνάμεις μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ.

Το Ιράν, από την πλευρά του, διαψεύδει αυτά που υποστηρίζει το Ισραήλ, λέγοντας ότι το drone πετούσε στο εσωτερικό της Συρίας, για ερευνητική αποστολή εναντίον τζιχαντιστών.

Το Ισραήλ, εδώ και αρκετό διάστημα πιστεύει ότι το Ιράν, επιδιώκει να δημιουργήσει τοπικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, από όπου θα μπορεί να εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ και άλλα Σηϊτικα γκρουπ στη Συρία, αλλά και για να πραγματοποιεί δικές του επιθέσεις. Το βράδυ του Σαββάτου, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στα αγγλικά, ανέφερε ότι τα γεγονότα της ημέρας, αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ, μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, ενίσχυσε τα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αν και η IDF, αρνείται να επιβεββαιώσει τις πληροφορίες, μάρτυρες είδαν κονβόϊ με αντιπυραυλικά συστήματα να κατευθύνονται βόρεια κοντά στην πόλη Baka al-Gharbiya.  Και άλλοι μάρτυρες ανέβασαν φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα,  με αρκετά φορτηγά που κουβαλούσαν τα συστήμαατα σε αυτοκινητόδρομους στα βόρεια του Ισραήλ.

Τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν το Iron Dome, σχεδιασμένο να καταρρίπτει μικρού βεληνεκούς ρουκέτες, το σύστημα Arrow, που αποκρούει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της γης,  και το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα David’s Sling, που είναι σχεδιασμένο να αποκρούει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύονται από απόσταση 40 έως 300 χιλιόμετρα. Έχει επίσης, συστήματα πυραύλων Patriot, και τα έχει χρησιμοποιήσει για να αποκρούσει drones που εισέρχονται από τη Συρία, στοn εναέριο χώρο του.

12 Φεβρουαρίου, 2018 19:30
MIGNATIOU.COM, Times of Israel, The Jerousalem Post
Αθήνα, Ελλάδα

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: