Τέρμα το …”βρείτε τα”: Η Ουάσιγκτον έχει ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα και να τις αναλάβει…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την «ικανοποίηση» από την δήθεν «συμμαχική» υποστήριξη απέναντι  στην έμπρακτη τουρκική επιθετικότητα που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Οι γενικόλογες συστάσεις και τα ευχολόγια δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά έμμεση ενθάρρυνση στο επικίνδυνο πολεμικό «σόου» του Ταγίπ Ερντογάν. Και  όσο το διεθνές διπλωματικό δόγμα εξαντλείται στο «βρείτε τα», τόσο πιο δυσχερής θα καθίσταται η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στο εντεινόμενο «νταηλίκι» της Αγκυρας. Αν σήμερα μας λένε «βρείτε τα» με τον απρόβλεπτο, αλαζόνα και αντιπαθή σε ολόκληρη τη Δύση «Σουλτάνο» τι θα μας πουν μεθαύριο όταν τον έχει διαδεχθεί μία φίλα προσκείμενη στις ΗΠΑ και το Βερολίνο, Κεμαλική κυβέρνηση;

Είναι ευθύνη, πρωτίστως της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης (γιατί από τον φύσει και θέσει ενδοτικό πρόεδρο της Κύπρου, τι να περιμένει κανείς…), να διαμηνύσει στους Ευρωπαίους εταίρους, κυρίως όμως στις ΗΠΑ, ότι δεν θα «τα βρούμε» με αυτήν την Τουρκία. Και δεν θα τα βρούμε γιατί απλούστατα δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε.

Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Oχι με ρεβεράτζες όπως αυτές του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με τους «φιλέλληνες», υποτίθεται, Αμερικανούς γερουσιαστές(και ατζέντηδες, σύμφωνα με μία εκδοχή, οπλικών συστημάτων).

Ο κ. Τσίπρας  θα πρέπει αύριο κιόλας να καλέσει στο γραφείο του  αυτόν τον πολυπράγμωνα πρέσβη των ΗΠΑ με τα μοδάτα γυαλιά που δήλωσε ότι…ανησυχεί για τυχόν πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο και να τον κατσαδιάσει αγρίως. Να του εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα από τους απέναντι, αλλά δεν σκοπεύει να χάσει ούτε σπιθαμή εδάφους από τον βουλιμικό γείτονα της και μάλιστα με ντε φάκτο προσαρτήσεις βραχονησίδων.

Οφείλει ακόμη να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός ότι ούτε τα νταηλίκια στην Κύπρο θα μας αφήσουν αδιάφορους. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε ειδική επιχειρηματολογία για να κατανοήσει κανείς ότι το νταβατζηλίκι των Τούρκων σε ξένα χωρικά ύδατα παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Κι αν ο «μοδάτος» πρέσβης με την ξινή φάτσα, επιμείνει στο «βρείτε τα», ο Τσίπρας, οφείλει  να τον πετάξει έξω με τις κλωτσιές για να πάει το μήνυμα κατευθείαν στην Ουάσιγκτον.

  • Κάψαμε τις σχέσεις μας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για  το χατίρι της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Είναι καιρός να έρθουν  οι Αμερικανοί προ των ευθυνών τους και να αντιληφθούν εγκαίρως ότι αυτή τη φορά αντί για «ευχαριστώ» θα ακούσουν το κροτάλισμα των ελληνικών πυροβόλων. Αυτών που οι ίδιοι μας έχουν πουλήσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: