Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα οδηγήσουν χιλιάδες τούρκους στο Στρασβούργο, είπε ο Γιάγκλαντ στον Ερντογάν




Οι δράσεις που αναλαμβάνονται από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να συνάδουν με τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ. Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα κατακλυστεί με χιλιάδες προσφυγές.

Μιλώντας ενώπιον 400 υποψηφίων δικαστών και εισαγγελέων της τουρκικής Ακαδημίας Δικαιοσύνης, στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην Άγκυρα, ο κ. Γιάγκλαντ είπε ότι «είναι ύψιστης σημασίας οι υποθέσεις όλων των πολιτών που επηρεάζονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να τύχουν χειρισμού σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα». Διαφορετικά, συνέχισε, «το Δικαστήριο στο Στρασβούργο θα δεχθεί περισσότερες χιλιάδες αιτήσεις σε σχέση με τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος κατανοεί πολύ καλά το έγκλημα που διαπράχθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά και την απειλή που η Τουρκία αντιμετωπίζει από την τρομοκρατία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν, όμως αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και τη νομολογία του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, συμπλήρωσε.

Υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα της Σύμβασης για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση, συνέχισε ο κ. Γιάγκλαντ και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει η θανατική ποινή, τα βασανιστήρια, η καταναγκαστική εργασία ή δουλεία και η τιμωρία χωρίς υφιστάμενο νόμο.

«Στην πράξη, πολλοί από εμάς ανησυχούμε σήμερα για τη διάρκεια και την έκταση της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην στέρηση της ελευθερίας πολλών δημοσιογράφων, μελών του κοινοβουλίου, δημάρχων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να εξετάσει τις υποθέσεις όσων Τούρκων πολιτών επηρεάζονται από τα διατάγματα, λέγοντας ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς δημιουργεί δρόμο για ένδικη προστασία και προσφυγή, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

Είπε ότι το ΕΔΑΔ θα έχει τον τελικό λόγο για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής αυτής. Αυτό είναι ένας λόγος για να αποδείξει την ανεξαρτησία της, συνέχισε, διαφορετικά είπε ότι κινδυνεύει να απορριφθεί από το Δικαστήριο.

«Το Στρασβούργο θα κατακλυστεί με ακόμη περισσότερες υποθέσεις» συμπλήρωσε και είπε ότι επαφίεται στις τουρκικές δικαστικές αρχές να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως θεματοφύλακες της Σύμβασης.

«Γνωρίζω ότι η Τουρκία βίωσε ένα εθνικό τραύμα. Όμως η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει η Τουρκία είναι να σταθεί με σθένος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και να δείξει ότι σέβεται τη Σύμβαση» είπε.

Ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρθηκε εξάλλου στη σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε το 1948, αλλά και στην ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ακολούθησε το 1950, με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές.

«Σήμερα, πάνω από 830 εκ. Ευρωπαίοι προστατεύονται από τη Σύμβαση και έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο» είπε.

Αναφέρθηκε και στις σημερινές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι κοινωνίες, όπως η οικονομική κρίση, η απειλή της τρομοκρατίας και η μαζική μετανάστευση λόγω συγκρούσεων στην περιφέρεια της Ευρώπης. Εντός των κρατών μελών, συνέχισε, υπάρχουν θύλακες επανεμφάνισης ακραίου εθνικισμού, ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας,

Μέρος αυτής της τάσης είναι και η αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του ΕΔΑΔ και της αντίστασης σε κάποιες από τις αποφάσεις του, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι αυτό γίνεται εις βάρος των λαών.

Χθες, Πέμπτη, ο κ. Γιάγκλαντ συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντούλχαμίτ Γκιουλ, τον Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ομέρ Τσελίκ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2018 21:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: