Τα κυπριακά κόμματα σχολιάζουν την ομιλία Αναστασιάδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων




«Από λόγια έχουμε χορτάσει» σχολίασε γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής και διατύπωσε ανησυχία για τις τοποθετήσεις του Κύπριου Προέδρου περί το Κυπριακό, λέγοντας πως μέσα από την ομιλία του «προέκυψε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης διαφωνεί με το πλαίσιο, που έχει χαράξει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών για λύση του ζητήματος».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι, μόλις ακυρωθεί η τουρκική παράνομη navtex, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κινείται στις παραμέτρους, που πρέπει και με βάση όσα διαμορφώνονται υπό το φως των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων και αξιώσεων».

Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε: «Άλλο είναι μια συνάντηση ουσίας και άλλο μια συνάντηση με στόχο την ανίχνευση του εδάφους». Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση Οζερσάϊ για διμερή συμφωνία στην οριοθέτηση ΑΟΖ, σημείωσε ότι «όσα απαράδεκτα ακούγονται, τυγχάνουν χειρισμού με υπομονή και ψυχραιμία».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ολομέλειας «αποτελεί ύψιστη έκφραση της δημοκρατικής κυριαρχίας» και πρόσθεσε πως επιπλέον εκφράζει τις σχέσεις αλληλοσεβασμού και καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, για τη διαφύλαξη των αρχών και αξιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης απευθύνοντας, εκ μέρους της Βουλής, συγχαρητήρια στον Κύπριο Πρόεδρο, υπογράμμισε πως στη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους χρειάζονται κοινές ενέργειες.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα πρέπει στη διεθνή διάσκεψη να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σχολίασε την ομιλία Αναστασιάδη: «Η ΕΔΕΚ, με πολιτική ευθύνη, θα κρίνει την υλοποίηση των προτάσεων και το κατά πόσο εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών».

Το κίνημα Οικολόγων, τέλος, εξέφρασε τη διάθεσή του να στηρίξει τις θέσεις αρχών του Προέδρου Αναστασιάδη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Κινήματος, βουλευτή Γιώργου Περδίκη. Διατύπωσε, ωστόσο, την απογοήτευσή του για την αναφορά του Προέδρου -στη διάρκεια της ομιλίας του- περί αξιοποίησης των περιοχών «ΝΑΤΟΥΡΑ». «Όταν ακούμε τη λέξη “αξιοποίηση” ακούμε τον ήχο της μπουλτόζας» είπε ο κ. Περδίκης και ζήτησε διευκρινίσεις.

28/02/2018 15:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: