Τα “αγκάθια” της τρίτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης στο EuroWorking Group

File photo: Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and New President of the Eurogroup , Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) during eurogroup meeting in Brussels, Belgium, 22 January 2018. EPAOLIVIER HOSLEFile photo: Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and New President of the Eurogroup , Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) during eurogroup meeting in Brussels, Belgium, 22 January 2018. EPAOLIVIER HOSLE

Ρεπορτάζ: Mignatiou

Η πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να τεθεί σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Κύρια «αγκάθια» αποτελούν η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η πορεία των πλειστηριασμών.

Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου είχε καταγραφεί πρόοδος στην συντριπτική πλειοψηφία των προαπαιτούμενων. Εντούτοις,  γινόταν λόγος για περίπου 15 εκκρεμότητες, σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων , η υλοποίηση των οποίων συνδέεται με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Για την πορεία εκτέλεσης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, το EWG θα ενημερώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες έως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου.

Οι εκκρεμότητες περιλαμβάνουν μία σειρά από ζητήματα, όπως για την κινητικότητα στο Δημόσιο, το clawback και η πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η πορεία εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου και η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η απόφαση του Eurogroup προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ποσό αυτό θα σπάσει σε δύο υποδόσεις, η εκταμίευση των οποίων συναρτάται με την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών.

Ως προς του πλειστηριασμούς ο σχεδιασμός είναι να περάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 21 Φεβρουαρίου και να υπάρχει γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στη διευθέτηση χρέους. Το θέμα θα συζητήσει κατά τις επαφές του στην Αθήνα και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Be the first to comment on "Τα “αγκάθια” της τρίτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης στο EuroWorking Group"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*