Στο ρυθμό των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο




Απόκριες μίας άλλης εποχής για μικρούς και μεγάλους «έζησαν» τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο υπό την καθοδήγηση και συνύπαρξη τους με τα μέλη του ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Νέας Αλικαρνασσού.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες του ΚΗΦΗ μοιράστηκαν με τα παιδιά αναμνήσεις των δικών τους παιδικών και εφηβικών χρόνων, μίλησαν για τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, κατασκεύασαν μικρούς χαρταετούς και είπαν στα παιδιά την ιστορία τους, στο πλαίσιο της εορταστικής ατμόσφαιρας των εκδηλώσεων της Αποκριάς.

Το Κρουσανιώτικο Καρναβάλι με θέμα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τίτλο “Άρχισαν τα όργανα…”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, θα πραγματοποιηθεί στον Κρουσώνα για πέμπτη χρονιά, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Μουσικές ομάδες με λύρες, τα λαούτα, οι ασκομαντούρες και τα βιολιά αλλά και ομάδες ντυμένοι ΝΟΤΕΣ, νύφες και γαμπροί θα παρελάσουν με τη συνοδεία αρμάτων μέχρι και το τέλος της παρέλασης οπότε θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του καρνάβαλου που για φέτος θα είναι ένας “κακός” μαέστρος ο οποίος θα συμβολίζει την παραφωνία και την “κακή” μουσική, γι αυτό και με το κάψιμό του επιδιώκετε η καταπολέμηση της παραφωνίας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στο Τυμπάκι, ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου οργανώνει το «8ο Καρναβάλι Δήμου Φαιστού» το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα στη κεντρική λεωφόρο Τυμπακίου. Σύμφωνα με τον οργανωτή θα είναι «Νυχτερινό», και θα συμμετέχουν 12 καρναβαλικές ομάδες με περισσότερους από τριακόσιους καρναβαλιστές.

Οι εκδηλώσεις της «Καστρινής Αποκριάς 2018» ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου με τα παραδοσιακά κούλουμα στην περιοχή του Καράβολα στο Ηράκλειο, όπου θα υπάρχει ζωντανή μουσική, ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα από την Δημοτική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΔΗΚΕΗ).

Εξάλλου, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Πιάνου του Δήμου Ηρακλείου, το Σαββάτο, 17 Φεβρουαρίου 2018, θα ανέβει η μονόπρακτη όπερα «Suor Angelica» του Giacomo Puccini, στις 20.30 το βράδυ, στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών.

Πρόκειται σύμφωνα με τους διοργανωτές για μία σημαντική, καλλιτεχνική παράσταση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο και με ελληνικούς υπέρτιτλους, από την Minotaur Opera, σε σκηνοθεσία και κουστούμια από την Aylin Bozok και μουσική διεύθυνση-πιάνο από τον Μιχάλη Αγγελάκη. Η Μinotaur Opera απαρτίζεται από προσωπικό, μαθητές και αποφοίτους του Morley College του Λονδίνου, και δημιουργήθηκε με σκοπό την εκτός του κολεγίου προβολή παραστάσεων όπερας επαγγελματικών προδιαγραφών.

Έλεγχοι και οδηγίες για την ασφάλεια της υγείας από τρόφιμα

Οι περιφερειακές διευθύνσεις του νησιού έχουν ασχοληθεί πέρα της σωστής οργάνωσης και προγραμματισμού των εκδηλώσεων για τις αποκριές και με θέματα υγείας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, στο Ρέθυμνο, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς όλους όσοι έχουν πρόθεση να στήσουν παράνομες υπαίθριες ψησταριές ή να πωλούν προϊόντα χωρίς άδεια.

Ανακοινώθηκε μάλιστα η σύσταση Μικτού Κλιμακίου για την πάταξη του παραεμπορίου, για την άμεση καταστολή κάθε μορφής παράνομης πράξης, που απειλεί την ασφάλεια της υγείας των επισκεπτών, την οικονομία και την τάξη.
Τα κλιμάκια διεξάγουν ήδη εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλη την πόλη, και θα συνεχίσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, αρχικά κάνοντας συστάσεις συμμόρφωσης, ενώ στη συνέχεια σε όσους αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις και δεν πειθαρχήσουν θα επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως 5.000 ευρώ, ενώ θα κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία.

Τέλος, χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές, που θα πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές ενόψει των εορτών της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και για όλη τη Σαρακοστή απευθύνουν οι υπεύθυνοι της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα της αρμόδιες υπηρεσίες.
Μεταξύ άλλων οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς, σωστά συντηρημένα και μη εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια, από σημεία πώλησης με τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και σε χώρους και σε εξοπλισμό.

Κυρίως, όμως, για τα θαλασσινά, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, σημειώνοντας ότι η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Επίσης επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους όσον αφορά την τιμή πώλησής τους (πχ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες), πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησής τους.

Μ. Λαμπαθάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: