Στην “γραμμή” Τουσκ και Γιούνκερ, για τις προκλήσεις της Τουρκίας και το γερμανικό ΥΠΕΞ




Τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε πως υιοθετεί το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, κα Αλντεμπάρ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως «για το θέμα αυτό πήρε θέση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις συγκεκριμένες δηλώσεις και υιοθετεί τις θέσεις αυτές. Σχετικά με την σύγκρουση των δύο πλοίων, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογο του. Επαναλαμβάνω, στηρίζουμε τις θέσεις της ΕΕ».

Εξάλλου, το Βερολίνο θα επισκεφθεί αύριο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου και θα έχει συνομιλίες με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, στις οποίες και υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα, αλλά και περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Η συνάντηση αυτή –δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ- «είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διαφορές μας».

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως για την γερμανική πλευρά πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της απελευθέρωσης των Γερμανών υπηκόων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές και ειδικά του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου της εφημερίδας Ντι Βελτ, Ντενίζ Γιουκτσέλ, ο οποίος σήμερα κλείνει ένα χρόνο κράτησης, δίχως να του έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.

Όπως επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ «θα κάνουμε τα πάντα για την απελευθέρωση τους. Η Καγκελάριος, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών, επισήμως, αλλά κα πίσω από τις κλειστές πόρτες, έχουν καταστήσει ξεκάθαρες τις θέσεις μας στην τουρκική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, στην Τουρκία βρίσκονται φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους έξι Γερμανοί υπήκοοι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 14/02/2018 14:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: