Στην Άγκυρα ο Ζάεφ: Ζητά επενδύσεις, αλλά και τουρκική στήριξη για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ




Η Τουρκία στηρίζει την ένταξη της ΠΓΜΔ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κατά την συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ στην Άγκυρα.

Χωρίς να αναφερθεί στις διαρπαγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει πρόοδος εφέτος στο ζήτημα της ένταξης της χώρας του σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ατλαντική Συμμαχία, δύο στόχοι που όμως καθορίζονται από την πρόοδο στο θέμα του ονόματος.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του στα θύματα της τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Ο Ζάεφ είχε συναντήση και με Τούρκους επιχειρηματίες.

«Οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές στις τουρκικές επενδύσεις», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και τόνισε πως οι τουρκικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη χώρα του δεν θα πληρώσουν φόρους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο Ζάεφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να διπλασιαστεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγγίζοντας το 1 δισ. δολάρια, από 475 εκ. που είναι σήμερα. Η ΠΓΔΜ έχει ανακηρύξει αρκετές αφορολόγητες ζώνες στο έδαφός της.

«Καλύπτουμε επίσης κι μέρος του εργατικού κόστους και ως πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς προσκαλούμε τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο να συνεργαστεί μαζί μας», είπε ο Ζάεφ παρουσιάζοντας την ΠΓΔΜ ως «παράθυρο προς την Ευρώπη» για την Τουρκία.

«Η περιοχή παρουσιάζει σοβαρή δυναμική και ευκαιρίες όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, αλλά και τον κατασκευαστικό και αυτόν της ενέργειας», είπε. Ήδη πάντως στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή περί τις 100 τουρκικές επιχειρήσεις έχοντας επενδύσει συνολικά 1,47 δισ. δολάρια, ενώ και άλλες σχεδιάζουν να επενδύσουν.

Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν πάντως την αναβάθμιση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που έχουν υπογράψει Τουρκία και ΠΓΔΜ το 2000.

ΠΗΓΕΣ: mia.mk, hurriyetdailynews.com

mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: