Στα χέρια στρατηγού η ασφάλεια του Ριο ντε Τζανέιρο: Έκρηξη βίας με νεκρούς και τραυματίες




Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer, δικαιολόγησε την απόφαση του να θέσει ένα στρατηγό στη θέση του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Ρίο ντε Τζανέιρο για να συγκρατήσει μια αυξανόμενη τάση βίας λέγοντας ότι οι συνθήκες απαιτούσαν ακραία μέτρα.

Σε τηλεοπτική εμφάνιση του την Παρασκευή το απόγευμα, ο Temer προσπάθησε να εξηγήσει το διάταγμα που είχε υπογράψει και το οποίο έθετε τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους υπό στρατιωτικό έλεγχο. Η παρέμβαση, η οποία απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το διάταγμα. Το προηγούμενο διάστημα αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

«Δεν θα δεχθούμε παθητικά τους θανάτους των αθώων», είπε. «Οι φυλακές μας δεν θα είναι πλέον γραφεία για κλέφτες, οι δημόσιες πλατείες μας για αίθουσες για το οργανωμένο έγκλημα».

Η κίνηση, η πρώτη από τη φύση της από τότε που η Βραζιλία επέστρεψε στη δημοκρατία το 1985, είναι μια απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις πριν από τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, για την εξάλειψη της εγκληματικότητας και της βίας. Μπορεί επίσης να παράσχει μια δικαιολογία για να μην ψηφιστεί ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τις συντάξεις, διότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα όσο υπάρχει στρατιωτική επέμβαση.

Πράγματι, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Rodrigo Maia, δήλωσε ότι το διάταγμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες θα δυσκολέψει την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στερείται των απαιτούμενων ψήφων για το νομοσχέδιο που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

“Είναι μια ακραία στιγμή και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση”, δήλωσε ο Μάγια σε δημοσιογράφους στη Μπραζίλια το πρωί της Παρασκευής. “Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτός είναι ο τρόπος για την αποκατάσταση της τάξης”, είπε αναφερόμενος στην αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας.

Τα τελευταία 24ωρα, ένοπλοι έχουν προκαλέσει σκηνές χάους στο καρναβάλι, ενώ τρεις αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ χαρακτήρισε «καρκίνο» τη δράση των συμμοριών στο μεγαλύτερο και πλέον ξακουστό καρναβάλι στον κόσμο, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά της υφηλίου.

ΠΗΓΗ: Reuters, Bloomberg

Members of the samba school Grupo Especial Imperatriz Leopoldinense take part in the carnival celebration at the Marques de Sapucai sambodrome in Rio de Janeiro, Brazil, 13 February 2018. EPA, Marcelo Sayao
Members of the samba school Grupo Especial Imperatriz Leopoldinense take part in the carnival celebration at the Marques de Sapucai sambodrome in Rio de Janeiro, Brazil, 13 February 2018. EPA, Marcelo Sayao

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: