Στα χέρια Γκουτιέρες η επιστολή Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ




Την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για τον «άμεσο τερματισμό» των τουρκικών παράνομων ενεργειών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας της Κύπρου, “Φιλελεύθερος”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει  παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό μόλις η Τουρκία σταματήσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη «θαλάσσια ζώνη» της.

Την επιστολή παρέδωσε στο Γραφείο του Αντόνιο Γκουτέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, οι επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας εστιάζουν σε δύο βασικά σημεία: Το πρώτο αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και το δεύτερο αφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να επαναρχίσει η διαδικασία μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στην επιστολή του προς τον ΓΓ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζει αυτό που είχε αναφέρει κατά την τελευταία συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή είναι έτοιμος για συνέχιση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ στο Κραν Μοντάνα.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί αν υπάρξει «καλή θέληση» και από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη και την ανεμπόδιστη συνέχιση του ενεργειακού ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” στην Κύπρο, προηγήθηκε η επίδοση της επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια επιδόθηκαν επιστολές, στο ίδιο μήκος κύματος προς τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με αντίγραφο της επιστολής προς τον ΓΓ.

Το ρεποσρτάζ της εφημερίδας σημειώνει, ότι αναμένεται με ενδιαφέρον αν τελικά ο Αντόνιο Γκουτέρες απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά μετά και την ανοιχτή κριτική που δέχτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τη στάση του όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

23 Φεβρουαρίου, 2018, 10:30
Λευκωσία, Κύπρος 
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: