«Σπίτι»: Μια παράσταση σε έναν απροσδόκητο χώρο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης




Μια απροσδόκητη παράσταση σε έναν απροσδόκητο χώρο! Από τις 9 έως και τις 31 Μαρτίου 2018 το υπόγειο πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) μετατρέπεται σε ιδανική σκηνή για μια πρωτότυπη παράσταση-εγκατάσταση, που θα πραγματοποιείται δύο φορές κάθε μέρα, στις 18:00 και στις 21.00.

Το «Σπίτι», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, είναι ένα πρωτότυπο νεοελληνικό έργο σε μορφή θεατρικής, ηχητικής και εικαστικής εγκατάστασης και έχει συνδημιουργηθεί από τέσσερις νέους Έλληνες καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους έχει ήδη να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα του. Πρόκειται για μια υβριδική παράσταση, η οποία συνδέει το θεατρικό κείμενο με τον ήχο, το φωτισμό και τις ψηφιακές τέχνες και εξερευνά τη χρήση των τεχνολογικών μέσων ως μέσο έκφρασης.

Η δημιουργία του ακολούθησε μια γραμμική διαδικασία, ένα είδος καλλιτεχνικής σκυταλοδρομίας. Το έργο πέρασε από τον ένα καλλιτέχνη στον επόμενο, μόνο όταν ο προηγούμενος είχε ολοκληρώσει και υλοποιήσει το δικό του κομμάτι. Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση ήταν ότι ο καθένας θα προσέθετε το προσωπικό του όραμα στην υπηρεσία του έργου, χωρίς να υιοθετούνται οι παραδοσιακές δομές συνεργασίας όπου εξυπηρετείται το όραμα ενός σκηνοθέτη ή καλλιτέχνη. Ως εκ τούτου το κάθε κομμάτι εκτός από μέρος της παράστασης αποτελεί και από μόνο του ένα αυτόνομο έργο.

Ο θεατής εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πάρκινγκ, φοράει ακουστικά και στη συνέχεια γίνεται μέρος ενός οπτικοακουστικού θεατρικού δρώμενου, που αναπαράγεται ψηφιακά. Συγκεκριμένα, βιώνει το έργο μέσα από μια δυναμική παρουσίαση μίας ώρας, κατά την οποία το κείμενο, η ερμηνεία των ηθοποιών, ο ηχητικός σχεδιασμός, η μουσική, οι οπτικοί ερεθισμοί μέσω των φωτισμών, καθώς και οι προβολές, απαιτούν την εγρήγορση όλων των αισθήσεών του. Το τελικό αποτέλεσμα περιγράφεται ως ένα cross-arts πολυεπίπεδο έργο, μια συνολική εμπειρία για το θεατή.

Συντελεστές:

Κείμενο Βιργινία Διακάκη

Μουσική-Sound Design Αλέξης Ρέτσης

Εγκατάσταση – Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα

Εγκατάσταση – Digital Arts Δημήτρης Σιαμμάς

Σκηνοθεσία ηθοποιών Δημήτρης Γιαμλόγλου

Ηχητική σκηνοθεσία Αλέξης Ρέτσης – Βιργινία Διακάκη

Διανομή:

Γυναίκα Αλεξία Καλτσίκη

Άνδρας 1 Ιερώνυμος Καλετσάνος

Άνδρας 2 Νέστορας Κοψιδάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: