Σημαντικές δηλώσεις Μέϊ για τα δίδακτρα που ενδιαφέρουν Έλληνες και Κύπριους φοιτητές!




Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, ίσως το σημαντικότερο, που απασχολεί πολλές οικογένειες σε Ελλάδα και Κύπρο, ενόψη του Brexit, είναι αυτό των νέων δεδομένων που θα προκύψουν για τα δίδακτρα και τη δυνατότητα λήψης δανείων, από τους Έλληνες και Κύπριους φοιτητές. Οι χθεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ, αναφορικά με το θέμα των διδάκτρων, δημιουργούν μια αισιοδοξία.

Η διατήρηση της προσέλευσης φοιτητών από όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά από την Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη και πιο κοντινή αγορά για τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, είναι ένα από τα βασικά θέματα που εκετάξει το Λονδίνο για τη μετά Brexit, εποχή. Πρόκειται για ένα θέμα που ξεπερνά τη σημασία, που όντως έχει, το οικονομικό όφελος για τη χώρα. ¨εχει να κάνει και με την παγκόσμια επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότ το Λονδίνο θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλες τις χώρες και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit. Με βάση αυτό το δεδομένο η χθεσινή ομιλία της κ. Μέϊ, για τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, για την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές του.

Χθες η βρετανίδα Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την ευρεία επανεξέταση των χρεώσεων που επιβάλλουν τα αγγλικά πανεπιστήμια για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, παραδεχόμενη ότι οι φοιτητές στην Αγγλία είναι αντιμέτωποι με «ένα από τα πιο ακριβά συστήματα πανεπιστημιακών διδάκτρων στον κόσμο».

Σε ομιλία της το απόγευμα της Δευτέρας στο Ντέρμπι, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι το σύστημα ορισμού του ύψους των διδάκτρων από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει αποτύχει να δημιουργήσει την ανταγωνιστική αγορά που επεδίωκε το μέτρο.

«Πλην μιας χούφτας πανεπιστημίων, όλα χρεώνουν τα υψηλότερα δυνατά δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα τριετούς διάρκειας προγράμματα εξακολουθούν να είναι ο κανόνας και το επίπεδο των διδάκτρων που χρεώνονται δεν συναρτάται προς το κόστος ή την ποιότητα του προγράμματος. Η ανταγωνιστική αγορά μεταξύ πανεπιστημίων την οποία το σύστημα των κυμαινόμενων διδάκτρων οραματιζόταν απλά δεν αναδείχθηκε», σημείωσε η κα Μέι.

Την επανεξέταση του συστήματος διδάκτρων θα αναλάβει μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που μεταξύ άλλων καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου τα επιδόματα συντήρησης που παρέχονταν στους φτωχότερους φοιτητές για να καλύψουν το κόστος διαβίωσης, πριν καταργηθούν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η κατάργηση αυτών των επιδομάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου ορίου διδάκτρων στις 9.250 ανά έτος σπουδών από 3.000 λίρες, που ήταν αρχικά το όριο όταν υιοθετήθηκε το σύστημα, αποτελούν διαρκή αιτία διαμαρτυριών από τη φοιτητική κοινότητα και την αντιπολίτευση.

Οι ειδικοί θα αποτιμήσουν και το ύψος του επιτοκίου που χρεώνεται για την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Σήμερα βρίσκεται στο 6,1%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υπερβολικά υψηλό από πολλούς, όπως και από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή θα αναζητήσει επίσης τρόπους βελτίωσης της παροχής πληροφοριών στους νέους που θέλουν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο αναφορικά με την προοπτική μελλοντικών προσόδων, ανάλογα με τη σταδιοδρομία που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.

Οι συστάσεις της επιτροπής αναμένονται στις αρχές του 2019.

Κατά τις περασμένες εκλογές οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν ότι θα  καταργούσαν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα. Η κυβέρνηση αντέδρασε δεσμευόμενη να παγώσει το ανώτατο όριο των ετήσιων διδάκτρων στο τρέχον επίπεδο, απορρίπτοντας την πρόταση αύξησής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών που θέλουν μείωση των διδάκτρων, ενδεχομένως στο αρχικό επίπεδο των 3.000 λιρών.

Η κα Μέι στην ομιλία της είπε ότι η κατάργηση των διδάκτρων «δεν είναι η απάντηση», καθώς θα προκαλούσε αύξηση της φορολογίας, θα στένευε ακόμα περισσότερο τα περιθώρια αποδοτικότητας της κρατικής χρηματοδότησης και θα οδηγούσε σε πλαφόν στον αριθμό των νέων φοιτητών.

Στο ίδιο πνεύμα ο Υπουργός Παιδείας Ντέιμιαν Χιντς δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως απαιτείται μία αναθεώρηση του συστήματος, αλλά τόνισε ότι η κατάργηση των διδάκτρων που προτείνουν οι Εργατικοί δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των οικονομικών απαιτήσεων λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της χρέωσης ανάλογα με το κόστος διεκπεραίωσης κάθε προγράμματος σπουδών, δηλαδή θεωρητικά υπέρ της μείωσης του κόστους για προγράμματα τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, το πιθανό μελλοντικό εισόδημα του αποφοίτου, αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας ως προς την προσέλκυση φοιτητών ανά κάθε τομέα σπουδών.

Αυτή τη στιγμή ο απόφοιτος καλείται να αρχίσει να αποπληρώνει το φοιτητικό του δάνειο όταν το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε τουλάχιστον 21.000 λίρες, ποσό που είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί στις 25.000 του χρόνου.

 

20 Φεβρουαρίου, 2018 07:30

MIGNATIOU.COM, ΚΥΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: