Σε εκρηκτικό κλίμα και με βαριές κουβέντες η συζήτηση στη Βουλή για την Novartis (LIVE)




Σε υψηλούς τόνους, με βαρείς χαρακτηρισμούς και απειλές για μηνύσεις και αγωγές ολοκληρώθηκε στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Στη συνέχεια ξεκίνησε η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “βλακώδη” την θεωρία ότι πρόκειται περί σκευωρίας της κυβέρνησης κατά των πολιτικών της αντιπάλων και κάλεσε όσους κυβέρνησης τις επίμαχες περιόδους να αναλάβουν τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κανείς δεν αμφισβητεί τις παράνομες πρακτικές της Novartis και πρόσθεσε ότι ακόμα σε περιόδους έλλειψης ρευστότητας η εν λόγω εταιρεία πληρωνόταν από το Δημόσιο κατά προνομιακό τρόπο.

«Άκουσα πολλούς να μιλούν για σκευωρία ωστόσο δεν άκουσα κανέναν ευθέως να έχει το σθένος να παραδεχθεί ότι υπάρχει σκάνδαλο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για όλο αυτό το σκάνδαλο που παραδεχθήκατε κύριε Μητσοτάκη, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δηλαδή όσοι κυβερνούσατε αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα;»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο  πρωθυπουργός ότι καλλιεργεί κλίμα διχασμού με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων από την Τουρκία.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων με πληρωμένα φερέφωνα ώστε να στήσει το αφήγημα με το οποίο θέλει να πάει σε εκλογές. «Το κλίμα πόλωσης έχει επιπτώσεις στη χώρα μας, ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που αντί να στέκεται ενωμένη και ισχυρή την οδηγείται στον διχασμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για “μάχη” πολυεθνικών εταιρειών με μια από αυτές το σκάνδαλο Novartis.

“Θα ψηφίσουμε για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για να έρθουν στο φως τα σκάνδαλα” είπε ο κύριος Κουτσούμπας και τάχθηκε υπέρ μιας γενικότερης διερεύνησης στον τομέα του φαρμάκου. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε να καταθέσουν στην επιτροπή οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Φώφη Γεννηματά

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ είπε πως ενορχηστρωτής της σκευωρίας είναι ο πρωθυπουργός και βραχίονες οι υπουργοί. «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας» είπε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια χωρίς να καταπατάται η διάκριση των εξουσιών. “Η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να αποκαλύψει τις υπόγειες διαδρομές της Novartis”, είπε η Φώφη Γεννηματά και υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ μειώνοντας – όπως είπε – τη φαρμακευτική δαπάνη.

Βασικοί ομιλητές της διαδικασίας είναι οι πολιτικοί εκείνοι που τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Κοινός παρονομαστής όλων είναι ο χαρακτηρισμός της υπόθεσής ως «σκευωρία» και η αποδόμηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε πως δεν πήγε στη Βουλή σήμερα για να απολογηθεί αλλά για να καταγγείλει τη σκευωρία και προανήγγειλε δικαστικό αγώνα εναντίον όχι μόνο των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και όσων βρίσκονται πίσω τους.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως αυτό που διακυβεύεται είναι η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, και χαρακτήρισε την υπόθεση ως τη μεγαλύτερη και προχειρότερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι επώαζε επί μακρόν την υπόθεση για την φέρει στη δημοσιότητα όταν θα ήθελε να καλύψει δικές της αποτυχίες.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε πολλές φορές τον χαρακτηρισμό «άθλιοι» για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο ίδιος προανήγγειλε μηνύσεις κατά των τριών μαρτύρων, αλλά και άλλες νομικές κινήσεις, ενώ ισχυρίστηκε πως επί των ημερών του μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη.
Νωρίτερα ο Μάριος Σαλμάς είχε παραθέσει στοιχεία για τις μειώσεις που επί των ημερών του έγιναν στη φαρμακευτική δαπάνη και εστίασε στο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν ότι εκείνος με τις αποφάσεις του είχε γίνει ο Νο1 εχθρός της Novartis.

Συγκρουσιακό χαρακτήρα είχε η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αφού παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν – όπως είπε – το αντίθετο από όσα ισχυρίζονται οι μάρτυρες κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για παρέμβαση σε υπόθεση θανάτου ενός 4χρονου κοριτσιού στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται συγγενής του.

Ο Παύλος Πολάκης του απάντησε από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι βρίσκεται σε κατάσταση φόβου και για αυτό χρησιμοποίησε τον θάνατο ενός παιδιού. Η κόντρα συνεχίστηκε από τα έδρανα με τον κύριο Γεωργιάδη να λέει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως θα τον πάει φυλακή με αφορμή σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ιδιαίτερα φορτισμένος ήταν στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος είπε πως ποτέ δεν περίμενε να βρεθεί σε αυτή τη θέση όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: