Σχέδιο νόμου της Πολωνίας για το Ολοκαύτωμα συναντά έντονες αντιδράσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ!




Η Γερουσία της Πολωνίας ενέκρινε –με 57 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά, αργά χθες το βράδυ το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, αλλά οδήγησε το Ισραήλ να κατηγορήσει τη Βαρσοβία ότι αποπειράται να «ξαναγράψει την ιστορία» κι ότι «αρνείται το Ολοκαύτωμα» και τις ΗΠΑ να προχωρούν σε αυστηρή προειδοποίηση σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς την πολωνική κυβέρνηση.

Ο νόμος, θα τεθεί σε ισχύ όταν υπογραφτεί από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Το σχέδιο νόμου μετατρέπει τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» από Πολωνούς αλλά και ξένους σε ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, όπως επίσης και κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» είχαν ρόλο συνεργών των ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, ποινικοποιεί την άρνηση του ρόλου της Ουκρανίας στη σφαγή των Πολωνών που διαπράχθηκε το διάστημα 1943-1944 στο Βόλιν.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουερτ, προειδοποίησε,  ότι αυτός ο νόμος θα έχει συνέπειες. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» για τα «συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ»,

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Βαρσοβία «να επανεξετάσει» τη θέση της όσον αφορά αυτά που  προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Μετά την ψήφιση του νόμου από την πολωνική κάτω Βουλή την Παρασκευή,  έντονη ήταν η  αντίδραση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ,  Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Βαρσοβία προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία» τονίζοντας πως «κανένας δεν μπορεί να αρνείται το Ολοκαύτωμα», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και κάλεσε τον επιτετραμμένο της πολωνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ για να του επιδώσει διαμαρτυρία.

Ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Γιάκι υποστήριξε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Γερουσία ότι η βίαιη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης εν μέρει οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στο Ισραήλ.

Η ένταση γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι η Πολωνία, είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, είχε επιλέξει πέρυσι την επίσκεψή του εκεί για να πραγματοποιήσει μια από τις πλέον σημαντικές ομιλίες του για τη διεθνή πολιτική.

MIgnatiou.com, ΑΠΕ, Reuters
 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: