Πολύ αρνητική εξέλιξη: Χάλασε η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής




Aγωγή κατά της εταιρείας ΕΧΙΝ Financial Services Holdings BV. υπέβαλε σε δικαστήριο του Ιλινόις η οικογένεια Κάλαμος. H οικογένεια και ο Τζον Κουδούνης ζητούν να τους επιστραφούν άμεσα περίπου 41 εκατομμύρια συν τους τόκους, που τους οφείλει η EXIN, η οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε υποβάλει πρόταση για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κουκάκη της ιστοσελίδας CNN GR, η αγωγή υποστηρίζει ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις.

Επιπρόσθετα, παραδόθηκε στην EXIN μια επίσημη επιστολή με την οποία της ζητείται να αποσύρει από την ιστοσελίδα της και από όλες τις άλλες δημόσιες ανακοινώσεις της, οποιαδήποτε αναφορά στον κ. Καλάμο, τον κ. Κουδούνη ή σε οποιεσδήποτε με αυτούς συνδεδεμένες οντότητες και να παύσει να χρησιμοποιεί τα ονόματα τους σε οποιοδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε:

«Ενώ δεν σχολιάζουμε συνήθως ιδιωτικές επενδύσεις, έχει γίνει φανερό στον κ. Καλάμο και στον κ. Κουδούνη ότι τα δικαιώματά τους ως πιστωτών δεν γίνονται σεβαστά και, ως εκ τούτου, αναγκάζονται να κάνουν αυτό το βήμα για την επιβολή αυτών των δικαιωμάτων».

Η εξέλιξη αυτή γεννά πρόσθετα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η Calamos και οι EXIN Partners πλειοδότησαν προ επταμήνου για την απόκτηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας 1 δισ. ευρώ περίπου, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων  της αγοράς που προσδιόριζε στα 650 εκατ. ευρώ το τίμημα της συναλλαγής.

Το κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική Τράπεζα από την πώληση της Εθνικής θα προσέγγιζε τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ενίσχυση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υπήρχε και από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού που θα εμφάνιζε ο όμιλος.

Να σημειωθεί πως η σύγκρουση Calamos και EXIN ήλθε λίγες εβδομάδες μετα την επίσκεψη στελεχών της Calamos και της EXIN στήν Αθήνα όπου είχαν συναντήσεις τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όσο και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στις οποίες έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα υποβάλουν στην εγχώρια νομισματική αρχή τα στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί.

Μάλιστα, στις 16 Ιανουαρίου ο όμιλος EXIN επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αρνούμενος να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις πληροφορίες για διεύρυνση του σχήματος που θα κάνει την εξαγορά.

Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει σε Calamos και EXIN Partners διορία έως τις 21 Φεβρουαρίου προκειμένου να συμπληρώσουν το φάκελο απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προθεσμία που όπως φαίνεται θα παρέλθει άπραγη.

Πλέον το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πέραν από την Tράπεζα της Ελλάδος απασχολεί και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα εξετάσει το εάν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

Η αντίδραση των εργαζομένων

Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων, που αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του «υποψήφιου επενδυτή» EXIN Group, καλεί την Ε.Τ.Ε., έστω και την ύστατη στιγμή, να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης, καλεί τον κ.Φραγκιαδάκη να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και παράλληλα επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της Morgan Stanley όσο και της Goldman Sachs(σύμβουλοι πώλησης), που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψηφίων εταιριών.
»Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει – ως οφείλει με την ιδιότητα της εποπτεύουσας αρχής – την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής κρατώντας μακριά «επιχειρηματικά παιχνίδια» και επιβλαβείς για τα συμφέροντα της Εταιρίας μας πρακτικές.
»Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσει τις ευθύνες που προκύπτουν, δεδομένου ότι διακυβεύεται πλέον η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
»Όλοι μαζί οφείλουν να σταματήσουν ΤΩΡΑ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: