“Τοπίο στην ομίχλη” σύμφωνα με τη Μέρκελ η σχέση της Ευρώπης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.




Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «περίεργη» να μάθει ποιες είναι ακριβώς οι επιδιώξεις του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει των συνομιλιών για τη μετά από το Brexit σχέση με την ΕΕ.

Η δήλωση Μέρκελ έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτιδες στο Βερολίνο.

Η κα Μέρκελ εξέφρασε αυτή την «περιέργεια» αφού πρώτα είχε απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα κατά πόσο η μάλλον ασαφής βρετανική θέση μέχρι στιγμής την προκαλεί εκνευρισμό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θέλει να βρεθεί «κοινό έδαφος» με τη Βρετανία ως προς τους στόχους για το μελλοντικό εμπόριο και να επιτευχθεί μία «στενή συνεργασία μεταξύ ίσων».

Από τη δική της πλευρά η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θέλει μία «τολμηρή και φιλόδοξη» συνεργασία με τους Ευρωπαίους, όπως και μία νέα συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια.

Απέρριψε δε τις κατηγορίες ότι η Βρετανία δε διευκρινίζει τις θέσεις της, λέγοντας πως «δεν πρόκειται για δρόμο μονής κατεύθυνσης».

Το πρωί του Σαββάτου η κα Μέι θα αναπτύξει τις προθέσεις της για τη μελλοντική συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας κα άμυνας στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Μέι συζήτησαν εκτός από το Brexit και μια σειρά διεθνών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, από τη Συρία έως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 16/02/2018 20:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: