Ο Τραμπ έκανε άνω κάτω την Ουάσιγκτον με τη δημοσιοποίηση του “Μέμο” για τη Ρωσία




Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, μετά τη δημοσιοποίηση χθες το βράδυ, από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, του πολύκροτου απόρρητου εγγράφου, αναφορικά με την έρευνα για τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με τη Ρωσία. 

Το έγγραφο, παρουσιάζει λεπτομέρειες για την κατάχρηση εξουσίας από ανώτερους αξιωματούχους του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην έρευνα για τις υποτιθέμενες σχέσεις στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με τη Ρωσία.

Την άδεια για τη δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου, το οποίο έχει συνταχθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών, βουλευτή, Ντέηβιντ Νιούνες και το επιτελείο του, αποχαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανοίγοντας το δρόμο να δοθεί στη δημοσιότητα.

«Η Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την εποπτεία των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ελπίζει ότι η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει το κοινό να πληροφορηθεί σχετικά με καταχρήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, και θα προκαλέσουν την απαιτούμενη μεταρρύθμιση και ευθύνη σε αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε παρόμοιες καταχρήσεις δεν θα υπάρξουν υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, Δημοκρατικών ή Ρεπουμπλικάνων», αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής που συνοδεύει το έγγραφο.

Οι Δημοκρατικοί, αλλά και στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, πίεσαν έντονα για τη μη δημοσιοποίηση του εγγράφου, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τον πρώην Διευθυντή του FBI, την εποχή στην οποία αναφέρεται το έγγραφο, Τζέημς Κόμει.

Οι σημαντικές πληροφορίες που αναφέρονται στο έγγραφο είναι μεταξύ άλλων.

Το αμφιβόλου εγκυρότητας ντοσιέ που είχε κυκλοφορήσει στην προεκλογική περίοδο, γύρω από τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τράμπ, για σχέσεις του και εκβιασμό του από τη Ρωσία, είχε χρηματοδοτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και το Δημοκρατικό Κόμμα, αποτέλεσε το κύριο επιχείρημα για την απόκτηση και τις τρείς ανανεώσεις του εντάλματος για παρακολούθηση του τότε συμβούλου του Τράμπ, Κάρτερ Πέητζ.

Η πολιτική προέλευση του ντοσιέ, ήταν γνωστή «ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI», αλλά αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλήφθηκαν στην αίτηση για την εξασφάλιση του εντάλματος.

Για την εξασφάλιση του ίδιου εντάλματος χρησιμοποιήθηκε ένα άρθρο στο yahoo news, που υποτίθεται ότι στήριζε αυτά που αναφέρονταν στο ντοσιέ, το οποίο προωθήθηκε από τον συγγραφέα του ντοσιέ, πρώην βρετανό πράκτορα Κρίστοφερ Στήλ.

Παρόλα αυτά η αίτηση για το ένταλμα προς το μυστικό δικαστήριο FISA, έλεγε ψευδώς ότι ο Στήλ δεν έδωσε τις πληροφορίες στο άρθρο.

Η νομική εταιρία της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και του Δημοκρατικού Κόμματος, Perkins Coie, είχε συνάντηση με τον Στήλ.

Την εταιρία Fusion GPS και μέσα ενημέρωσης, και αποδεικνύει ότι Χίλαρι Κλίντον και Δημοκρατικοί γνώριζαν για το ντοσιέ, ενώ τότε το είχαν κατηγορηματικά αρνηθεί.

Ο Στήλ είχε απολυθεί ως πληροφοριοδότης του FBI, όταν η εταιρία ανακάλυψε ότι είχε σχέσεις με το προσκείμενο στους Δημοκρατικούς περιοδικό, Mother Jones, και είπε ψέματα στο FBI, για τις σχέσεις του με τη Yahoo, και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Στήλ αν και παρουσιάστηκε από τον συνιδρυτή της Fusion GPS, Γκλέν Σίμπσον, ως αμερόληπτος είχε προσωπική βεντέτα εναντίον του Ντόναλντ Τράμπ, και είχε πει στο στέλεχος του FBI, Μπρούς Όρ, ότι ήταν «απελπισμένος να μην εκλεγεί Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τράμπ, και παθιασμένος να μην γίνει αυτός Πρόεδρος.»

Η σύζυγος του Όρ, Νέλυ Όρ, βοήθησε στη σύνταξη του επίμαχου ντοσιέ, αλλά το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκάλυψαν τη σύνδεση στην αίτηση προς το δικαστήριο FISA, για το ένταλμα, παρά το γεγονός ότι ο Όρ συνεργάζονταν στενά με την τότε Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Σάλυ Γέητς και τον σημερινό Υφυπουργό, Ρόντ Ροσενστάϊν. Και οι δυο υπέγραψαν αίτηση προς το δικαστήριο για ανανέωση του εντάλματος.

Την εποχή που το FBI χρησιμοποίησε το ντοσιέ για να αποκτήσει το ένταλμα παρακολούθησης, Οκτώβριο του 2016, ο επικεφαλής του τομέα πληροφοριών του FBI, Μπίλ Πρίσταπ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαπίστωση της εγκυρότητας του ντοσιέ βρίσκονταν στα αρχικά στάδια, και μετά την απόλυση του Στήλ ως πληροφοριοδότη, η υπηρεσία κατέληξε ότι το ντοσιέ είχε μηδαμινή εγκυρότητα.

Ο Υπο – Διευθυντής του FBI, Άντριου Μακέημπ, παραδέχθηκε σε απόρρητη κατάθεσή του το Δεκέμβριο του 2017, ότι χωρίς το αμφιλεγόμενο ντοσιέ δεν θα είχε εξασφαλιστεί ποτέ το ένταλμα για την παρακολούθηση.

Το ένταλμα από το δικαστήριο FISA, αναφέρει πληροφορίες σχετικά και με τον Ελληνοαμερικανό πρώην σύμβουλο του Τράμπ, Τζόρτζ Παπαδόπουλο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για συνεργασία και συνομωσία μεταξύ του Παπαδόπουλου και του Κάρτερ Πέητζ. Το έγγραφο που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, δεν αναφέρει ποιες ήταν οι πληροφορίες για τον Παπαδόπουλο, αλλά αποτέλεσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές και τη συνεργασία της με την προεκλογική εκστρατεία Τράμπ ( το περιστατικό που ο Παπαδόπουλος έχει πει σε Αυστραλό διπλωμάτη σε μπαρ στο Λονδίνο ότι ένας Μαλτέζος καθηγητής που είχε σχέσεις με τη Ρωσία, του είπε ότι είχε emails με βρωμιές τις Χίλαρι Κλίντον).

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του τομέα αντικατασκοπίας του FBI, Πήτερ Στρζόκ, ξεκίνησε την έρευνα για τη Ρωσία, και μηνύματα sms με τη ερωμένη του Λίζα Πέητζ, αποδεικνύουν τα αισθήματά του εναντίον του Ντόναλντ Τράμπ.

Το FBI, ενέκρινε πληρωμές για τον συγγραφέα του ντοσιέ, πρώην βρετανό πράκτορα, Κρίστοφερ Στήλ, αλλά ποτέ δεν το ανέφερε στην αίτηση του για το ένταλμα προς το μυστικό δικαστήριο FISA.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν τεράστιο σύννεφο αναφορικά με την αξιοπιστία της έρευνας για τη Ρωσία που ταλανίζει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, από την πρώτη ημέρα της Προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ. Επίσης δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και ανοίγει θέμα ύπαρξης μια συγκεκριμένης πολιτικής προκατάληψης μέσα στο FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι βέβαιο ότι έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή παρά της προσπάθειες ακόμη και των Ρεπουμπλικάνων να την αποσυνδέσουν από την αξιοπιστία των δυο υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, έχουν συντάξει δικό τους έγγραφο το οποίο έχει πάρει και αυτό το δρόμο της δημοσιοποίσης.

ΜΙGΝΑΤΙΟU.COM

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: