Ο «πάγος» που έβαλε ο Κοτζιάς στον Μάθιου Νίμιτς ήταν ένα μήνυμα με τρεις αποδέκτες




Και ξαφνικά ένα βαρομετρικό χαμηλό ήρθε και σκέπασε τις διαπραγματεύεσεις για τη λύση του Σκοπιανού, μετά τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και  τη συνομιλία του με τον Μάθιου Νίμιτς.

Η έντονη αντίδραση Κοτζιά προκλήθηκε από τις δηλώσεις του ειδικού διαπραγματευτή στα Σκόπια ότι «η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα με το θέμα της ταυτότητας του γειτονικού κράτους και η λύση στο θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών τους».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κάλεσε τον κύριο Νίμιτς και του ξεκαθάρισε ότι με τις δηλώσεις τους στην ουσία ερμηνεύει την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με λάθος τρόπο.

Δηλαδή στην ουσία είπε στον κύριο Νίμιτς ότι παραποιεί την ελληνική πολιτική στρατηγική πάνω στο θέμα:

«Δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Στην πραγματικότητα ο κύριος Κοτζιάς ήθελε να στείλει ένα τριπλό μήνυμα:

Πρώτον στον εντεταλμένο του ΟΗΕ ότι με τη στάση του να επιχειρεί να πατά σε δύο βάρκες και να καθησυχάζει με τις δηλώσεις του, “κατά το δοκούν” την άλλη πλευρά, προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει. Και αυτό γιατί “χαϊδεύοντας τα αυτιά” των Σκοπιανών, “ρίχνει νερό στο μύλο” των εθνικιστών.

Δεύτερον στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων οτι όσα συμφωνήθηκαν στο Νταβός μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την απάλειψη αλυτρωτικών θεμάτων δεν γίνεται να αθετηθούν.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί»

Τρίτον στο εσωτερικό και κυρίως στην κοινή γνώμη, λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο, οτι η γραμμή της κυβέρνησης είναι σταθερή όσον αφορά τα αλυτρωτικά και δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις γιαυτό

Όλοι οι παραπάνω ήταν οι λόγοι που ο κύριος Κοτζιάς έσπευσε να δημσιοποιήσει το περιεχόμενο και κυρίως το αυστηρό ύφος της συζήτησης με τον Μάθιου Νίμιτς το βράδυ τη Παρασκευής.

Τωρα το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν μας και θα σταλεί στην άλλη πλευρά με το Σύμφωνο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εξωτερικών. Από την αντίδρασή τους θα κριθούν πολλά.

ΕΙΔΗΣΗ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ-ΝΙΜΙΤΣ
ΕΙΔΗΣΗ: Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: