O OHE, η απόσυρση χάρτη από τον Ακιντζί και οι κατηγορίες του ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη




Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, επιβεβαίωσε ότι ο διεθνής οργανισμός επέστρεψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη, που κατατέθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το σχετικό αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί. Την Ελληνοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο κύριος Σιντίκ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευση τους στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως τέθηκε στο Κραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατήγγειλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για «ξεκάθαρη και ωμή παρέμβαση» στις προεδρικές εκλογές. Σημείωσε ότι δημιουργεί ερωτήματα η χρονική στιγμή της δήλωσης Ακιντζί, καθώς και η αιτιολόγησή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι, είπε, που είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούλιο.

Από αυτό, συνέχισε, γίνεται ξεκάθαρο και προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προς τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά, που δεν επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα υπάρξει πρώτα συζήτηση με τον ΟΗΕ και αναλόγως η Λευκωσία θα τοποθετηθεί υπεύθυνα. «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε, γιατί βρισκόμαστε στο παρά ένα των εκλογών», επεσήμανε. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης , γνώριζε για τις προθέσεις Ακιντζί από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά όχι ότι θα υπήρχε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, αποσύροντας τον χάρτη, «δεν είχε καμία σκοπιμότητα να βοηθήσει το ΑΚΕΛ, εφόσον η κίνηση αυτή θα μεταφερόταν κατά της υποψηφιότητας Μαλά».

O εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε αρνητική την ενέργεια του Μουσταφά Ακιντζί, να αποσύρει τον χάρτη. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι «αυτή η εξέλιξη προκαλεί περισσότερα προβλήματα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Αρνητική χαρακτήρισε την ενέργεια Ακιντζί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. Ωστόσο, σημείωσε, ότι η ενέργεια Ακιντζί «δημιουργεί και κάποιους συνειρμούς, επειδή αυτή η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επέλεξε να μεταφέρει την προεκλογική συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Μον Πελεράν 1, τον περασμένο Ιανουάριο».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εθίστηκε στο ψέμα». Ο κ. Κυπριανού σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου αναφορές για το Κυπριακό του κ. Αναστασιάδη στο χθεσινό ντιμπέιτ. Ο Άντρος Κυπριανού έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 1ης Αυγούστου 2017, στα οποία καταγράφεται ο διάλογος του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ακόμη, ο κ. Κυπριανού παρέθεσε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ψέματα».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι εκείνη η διακοπή «κόστισε στο Κυπριακό, όπως κόστισε και η κατάρρευση στο Κραν Μοντανά, κάτι που δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του, στην οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι δυο ηγέτες δεν είχαν τη βούληση και τη διάθεση για λύση».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν θα παρασυρθεί να χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν ή να σχολιάσει διαρροή απόρρητων πρακτικών εγγράφων. Υπενθύμισε ότι σε παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν, υπήρξε κριτική και από το ΑΚΕΛ για διαρροή απόρρητων πρακτικών. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Άντρος Κυπριανού διέρρευσε επιλεκτικά πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα το πράξει, «επειδή θέλει να είναι απόλυτα σοβαρός και υπεύθυνος στη διαχείριση του Κυπριακού».

Σε σχέση με το έγγραφο για την εκ περιτροπής προεδρία, το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες στο ντιμπέιτ ότι θα δώσει στη δημοσιότητα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για «συνειδητά ψέματα. Υποστήριξε ότι το απόσπασμα των πρακτικών, που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, «καταδεικνύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε ψέματα και διερωτήθηκε, εάν οι πολίτες θα ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή έναν υποψήφιο, χωρίς να είναι σίγουροι ότι τους λέει την αλήθεια». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει άλλο σημείο από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, «επειδή δεν θέλει να δημοσιοποιήσει σημεία που αφορούν την ουσία του Κυπριακού».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

01/02/2018 18:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: