Ο Λίβανος απορρίπτει νέα αμερικανική πρόταση για διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων του με το Ισραήλ




Νέα εστία έντασης απειλείται να δημιουργηθεί στον Λίβανο καθώς ο πρόεδρος της Βουλής της αραβικής χώρας, Ναμπίχ Μπέρι, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση των ΗΠΑ, για συζητήσεις με το Ισράηλ σε σχέση με διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.

“Αυτό που προτείνεται είναι απαράδεκτο” είπε ο κ. Μπέρι στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Η κόντρα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ξεκίνησε μετά την απόφαση της Βηρυτού να αρχίσει έρευνες σε κοίτασμα που βρίσκεται σε κοίτασμα που σύμφωνα με το Τελ Αβίβ είναι γκρίζα ζώνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών νέα πρόταση καθώς πείστηκαν ότι ο Λίβανος δεν πρόκειται να δεχθεί την αρχική πρόταση σύμφωνα με την οποία τα 2/3 της θαλάσσιας αυτής περιοχής θα περιέρχονταν στην κατοχή του και το υπόλοιπο 1/3 στο Ισραήλ.

Τρεις πετρελαϊκές εταιρίες η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ρωσική Novatek έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα δύο «οικόπεδα», το ένα εκ των οποίων διεκδικεί το Ισραήλ.

Η νέα αντιπαράθεση έφερε στο προσκήνιο ξανά και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος δήλωσε πως η οργάνωσή του είναι έτοιμη να δράσει κατά του Ισραήλ, εάν οι Αμερικανοί δεν ακούσουν τον Λίβανο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: