O Κουρτς θα θέσει στον Πούτιν τις ευρωπαϊκές θέσεις για την Ουκρανία και την Συρία…




Τις ευρωπαϊκές θέσεις απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα στο θέμα της Ουκρανίας και της Συρίας, όπως ήδη δηλώνει ο ίδιος, προτίθεται να εκπροσωπήσει ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης επίσκεψής του, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις επερχόμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές.

Επίσημα, στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης αναφέρονται τα διμερή θέματα τουρισμού και ενέργειας, όπως επίσης η συνεργασία στον επιστημονικό τομέα, αλλά και το φετινό κοινό “Έτος Μουσικής”, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, τις συνομιλίες αναμένεται να απασχολήσει ειδικά το θέμα της Ουκρανίας και η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία, που υπήρξε ένα από τα κεντρικά θέματα της αυστριακής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) το 2017.

Το θέμα της Ουκρανίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων πέρυσι του ΟΑΣΕ, προτίθετο να συζητήσει σε επίσκεψή του στη Μόσχα, που όμως δεν πραγματοποίησε λόγω του προεκλογικού αγώνα στην Αυστρία για τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε τελικά νικητής, σχηματίζοντας στη συνέχεια την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Πέραν του γεγονότος ότι η επίσκεψη Κουρτς πραγματοποιείται εν μέσω του ρωσικού προεκλογικού αγώνα, οι συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν — που θα συνοδευτούν από δηλώσεις τους στα ΜΜΕ και κοινό γεύμα εργασίας — θα διεξαχθούν μόλις μία ημέρα πριν από την καθιερωμένη ετήσια σημαντική ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Τις βαριές συνέπειες που έχουν για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας στο σύνολο της ΕΕ αλλά και στις επί μέρους χώρες-μέλη της, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά τις Ρωσίας και ως εκ τούτου και οι “αντικυρώσεις” από την πλευρά της Μόσχας, είχε καταγράψει αρχές του 2017, έρευνα του έγκυρου Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, στην οποία αναφερόταν πως μέσα στο 2015 είχαν “καταστραφεί” 400.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ (χωρίς την Κροατία) , ενώ το κόστος στην οικονομία της ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Αυστρία, η οποία ακολουθεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στις κοινοτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας — αν και τελικά έχει στηρίξει τις σχετικές αποφάσεις των Βρυξελλών κατά της Μόσχας — ο “οικονομικός πόλεμος” ΕΕ-Ρωσίας φέρεται να κόστισε την ίδια χρονιά, 7.000 θέσεις εργασίας και 550 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμήσεις της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων ανέφεραν πως οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι για την Αυστρία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, σαφώς βαρύτερες σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας είχε προειδοποιήσει πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν μετά την επιβολή των κυρώσεων το 2014, ετησίως κατά 20 % σε σχέση με το 2013, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι συνέπειες για τον αυστριακό τουρισμό από τη Ρωσία.

Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονταν το 2016 σε 1.200 και από αυτές οι 550 είχαν εκεί παραρτήματα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονταν άμεσα από τις κυρώσεις.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

23/02/2018 20:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: