Ο Ερντογάν εκβιάζει τον Τραμπ με τους Αμερικανούς ομήρους: Γερουσιαστής απαιτεί κυρώσεις




Ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Λάνκφορντ κάλεσε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης που εμπλέκονται στη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών με αόριστες κατηγορίες. Πιστεύεται ότι στοχεύει τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ομολόγησε ότι χρησιμοποιεί τους φυλακισμένους ως όμηρους για να επιτύχει την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Daily Caller, η τουρκική κυβέρνηση έχει φυλακίσει τουλάχιστον δύο Αμερικανούς πολίτες με ψευδή κατηγορία για δήθεν υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων. Και ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εκδώσουν στην Τουρκία τον Fetullah Gulen, έναν εξόριστο Τούρκο κληρικό και εχθρό του Ερντογάν.

“Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες αμερικανικών επιχειρήσεων να εξετάζουν την ασφάλεια των υπαλλήλων τους πριν επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία”, έγραψε ο γερουσιαστής στην εφημερίδα The Wall Street Journal. “Και το πιο σημαντικό, θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην παρατεταμένη και παράνομη φυλάκιση Αμερικανών”, τόνισε.

Ο Λάνκφορντ, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, επεσήμανε την περίπτωση του Σερκαν Γκολγκ, ενός επιστήμονα της NASA, καταδικασμένου σε ποινή επταετούς φυλάκισης στην Τουρκία. Η κατηγορία ότι ανήκει σε τρομοκρατική ομάδα είναι ψευδής.

Ο Γκόλγκ, ο οποίος είναι διπλός υπήκοος της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συνελήφθη στις 23 Ιουλίου 2016, οκτώ ημέρες μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε αμέσως τον Gulen ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του. Το δίκτυο των οπαδών του Gulen θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, οι Τούρκοι εισαγγελείς παρουσίασαν ελάχιστα στοιχεία που έδεναν τον Γκόλτζ στο κίνημα του Gulen, και ακόμη λιγότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε και άλλους Αμερικανούς πολίτες και τους κατηγόρησε με ψευδείς κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Andrew Brunson. Ο τελευταίος είχε λειτουργήσει μια εκκλησία για 23 χρόνια στην Τουρκία όταν συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του τον Οκτώβριο του 2016. Ακόμη και στη φυλακή, ο Brunson δεν έχει δικαστεί και οι ισχυρισμοί εναντίον του είναι ασαφείς. Επίσης κατηγορήθηκε ψευδώς για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, μεταξύ των οποίων το κίνημα του Gulen και τους Κούρδους επαναστάτες.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, πίεσαν τις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, να απελευθερώσουν τον Brunson. Ωστόσο, ο Ερντογάν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι χρησιμοποιεί Αμερικανούς κρατούμενους ως μοχλό για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Gulen, ο οποίος ζει στην Πενσυλβανία.

Ο γερουσιαστής Λάνκφορντ τονίζει ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν νόμο για τις κυρώσεις, τον Παγκόσμιο Νόμο του Magnitsky, για να τιμωρήσουν τις τουρκικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την χωρίς στοιχεία φυλάκιση των Αμερικανών.

“Ο Λευκός Οίκος διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να θεσπίσει μια σειρά στοχοθετημένων κυρώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Νόμου για το Magnitsky, αλλά το Κογκρέσο είναι περισσότερο πρόθυμο να παράσχει πρόσθετα κίνητρα εάν χρειαστεί”, σημείωσε ο γερουσιαστής.

Ο Λάνκφορντ σημείωσε επίσης ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να περάσει τις προσεχείς εβδομάδες, θα απαιτήσει από τον υπουργό να μπλοκάρει την είσοδο σε Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι «είναι συνειδητά υπεύθυνοι για την παράνομη ή παράνομη παρατεταμένη κράτηση πολιτών ή υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών. ”

“Υπάρχουν πολλά έθνη ανά τον κόσμο όπου μια τέτοια συμπεριφορά είναι συνηθισμένη, όπως η Κούβα και το Ιράν”, γράφει ο Lankford. “Αλλά το πρόσφατο επίπεδο κακοποίησης είναι άνευ προηγουμένου για έναν σύμμαχο (την Τουρκία) στο Βορειοατλαντικό Οργανισμό”.

ΕΙΔΗΣΗ: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • Βασική πηγή του κειμένου είναι η ιστοσελίδα Daily Caller

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: