Νυν και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου εξετάζονται για σκάνδαλο ντόπινγκ




Κατ’αντιπαράσταση θα εξεταστούν ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) Λαμίν Ντιάκ και Σεμπάστιαν Κόε σχετικά με το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία και δωροδοκίες.

«Βάσει της επιθυμίας μας να βοηθήσουμε την έρευνα, ο πρόεδρος της IAAF συμφώνησε στη συνάντηση με τον κ. Ντιάκ και αναζητείται η ημερομηνία» γνωστοποίησε η διεθνής ομοσπονδία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ντιάκ δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.

Ο Κόε ήταν ένας από τους αντιπροέδρους της Σενεγαλέζου παράγοντα όταν ηγείτο στην IAAF, κατά το κρίσιμο διάστημα, μεταξύ 2011 και 2014. Ο Κόε ανέβηκε στην προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας το καλοκαίρι του 2015. Είχε προηγηθεί μια έρευνα του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD που αποκάλυπτε σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της IAAF, με πρωταγωνιστές τον Ντιάκ, τον γιο του, Πάπε Μασάτα Ντιάκ, τον σύμβουλό του, Χαμπίμπ Σισέ, και τον υπεύθυνο της ιατρικής υπηρεσίας στη μάχη κατά του ντόπινγκ, Γκαμπριέλ Ντολέ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία συνέλαβε τον 84χρονο Ντιάκ το 2015 και, αφού η υπόθεσή του τέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι σχετικά με τη γνώση που είχε ο Κόε για τα γεγονότα, για τα οποία ελέγχεται ο Ντιάκ. Ο ίδιος πάντως υπερασπίζεται τον εαυτό του, λέγοντας ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες και ότι δεν είχε κάποιο επιχειρησιακό ρόλο στην IAAF, παρά τη θέση του ως αντιπρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: