Να έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες: Να μην μείνει “ρετσινιά”, ζήτησαν πολιτικοί που εμπλέκονται (Live)




Σε βαρύ κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση για την Novartis με τις ομιλίες τεσσάρων από τους δέκα πολιτικούς που εμπλέκουν στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κοινή συνισταμένη των ομιλιών του ήταν ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και η απαίτηση τους να διαλευκανθεί η υπόθεση ώστε να μην μείνει “ρετσινιά” σε κανέναν.

Κουτρουμάνης: Δεν έχω σχέση, ψάξτε παντού

«Ποτέ δεν περίμενα να κληθώ γι’ αυτή την υπόθεση. Από αυτά που θα πω θα καταλάβετε γιατί είμαι και εξοργισμένος» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο κύριος Κουτρουμάνης άρχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τη «πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές» που δέχτηκε για τις πολιτικές του επιλογές. «Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων» είπε.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση έγινε στη βάση «μιας γελοίας αναφοράς ενός μάρτυρα» και πρόσθεσε: «Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».

«Το πρόβλημά μου δεν είναι το ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αλλά αυτό που βιώνω σήμερα» δήλωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και διαμαρτυρήθηκε «για τις αήθεις πρακτικές εμπλοκής του ονόματός μου».

«Ρωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι σήμερα με αυτόν τον τρόπο;» είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε:

«Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσετε ανθρώπους σαν εμένα; Το μόνο που μένει είναι να συμβάλετε στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς καμιά παραγραφή, για να μην μείνει ρετσινιά.»

Λυκουρέντζος: Είναι ψευδομάρτυρίες

Ευτελείς ψευδομαρτυρίες χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τις καταγγελίες σε βάρος του, λέγοντας ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο που να του προσάπτει ενοχή.

“Δεν με αφορούν οι νομικές εκτιμήσεις περί παραγραφής αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την προστασία της τιμής μου και θα φτάσω μέχρι τέλους. Δεν θα επιτρέψω να υποστώ έναν μακρόσυρτο διασυρμό”

Για τις καταθέσεις των μαρτύρων, είπε πως πρόκειται για ευτελείς ψευδομαρτυρίες.

«Ο προστατευόμενος μάρτυρας λέει ότι προωθούσα προϊόντα φαρμακευτικής εταιρείας. Όχι μόνο δεν ευνοούσα αλλά παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη για να αποφύγουμε αυξήσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες» σημείωσε

Συγκινημένος ο Πικραμένος

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία ενώπιον της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με την υπόθεση Novartis και οι σχετικές μαρτυρικές αναφορές στην δικογραφία «έχουν στόχο την υπόληψή του για λόγους που δεν μπορει να καταλάβει, όπως είπε.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κύριος Πικραμμένος χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία.

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα. Τώρα με κατακλύζουν αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης» πρόσθεσε. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε ότι όσα αναφέρονται στη δικογραφία ισοδυναμούν με την κατηγορία ότι ως εν ενέργεια δικαστικός δωροδοκήθηκε.

«Πείτε μου, έχετε ακούσει κάποιον υπαινιγμό σε βάρος μου; Ποτέ και από κανέναν» είπε και πρόσθεσε: «Ειλικρινά θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου». Yπογράμμισε ότι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν διαχειρίστηκε ποτέ καμία υπόθεση Novartis, ούτε ο ίδιος ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ούτε εκδόθηκε καμία νέα πράξη για δελτίο τιμών στα φάρμακα.

Ο κύριος Πικραμμένος δήλωσε συγκινημένος ότι η εμπλοκή του ονόματός του τον πίκρανε αρχικά αλλά «δεν με έκανε να χάσω την ελπίδα και το κουράγιο μου».

Στουρνάρας; Για το Δελφινάριο οι καταγγελίες

“Αναπόδεικτες και εντελώς ψευδείς χαρακτήρισε τις κατηγορίες” και όσα αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Βουλή. “Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του εκάστοτε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως στόχος είναι ο ίδιος και όχι η σύζυγός του. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από το 2013 έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία δυσφήμησης και συκοφάντησης “με στόχο εμένα”, ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενή και αναλυτική παράθεση των στοιχείων που αποδομούν τα όσα αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στη σχετική δικογραφία. Όπως είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν δίστασαν ακόμα και να κάνουν έρευνα και κατάσχεση του ηλεκτρονικού αρχείου της εταιρείας της συζύγου μου και ακόμα και σήμερα 17 μήνες μετά, δεν της τα έχουν επιστρέψει. “Αυτά έγιναν με παράνομη εισβολή χωρίς να συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις, μια απολύτως άκυρη έρευνα”, είπε. “Όσο για την ουσία, τζίφος η έρευνα”. Αναφορικά με τις «καταγγελίες» που του προσάπτουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είπε ότι «θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Επικεφαλής της σκευωρίας ο Αλέξης Τσίπρας»

Την σφοδρότερη επίθεση μέχρι τώρα στη Βουλή κατά του πρωθυπουργού έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα “αρχηγό της σκευωρίας” και συνεργούς του την κυρία Σπυροπούλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Κανείς από εσάς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο ίδιος τόνισε πώς αν και δεν έχει συμπάθειες στη συμπολίτευση εκτιμά πως κάποιοι βουλευτές έχουν καθαρή κρίση και θα αντιληφθούν την σκευωρία εναντίον του.

«Θα πρέπει να κοπιάσω στην υπόλοιπη ζωή μου για να φύγει αυτή η σκιά από πάνω μου», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι διαφωνεί με την πρόταση παραγραφής για το αδίκημα της απιστίας δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι προτίθεται να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί και κάλεσε και τον νυν υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουπλή, να πράξει το ίδιο καθώς και το δικό του όνομα υπάρχει στη δικογραφία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “ψευδομάρτυρα” τη γυναίκα που τον κατονομάζει στη δικογραφία και ισχυρίστηκε ότι η Novartis είχε τον χαμηλότερο τζίρο επί των ημερών του.

 

Ρεπορταζ:Mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: