“Μήπως ξεπέρασα τα όρια κι εγώ”: Τρέμουν οι σταρ του Χόλυγουντ τις καταγγελίες για παρενόχληση




Bιώνοντας τα κινήματα #MeToo και Time’s Up, οι άντρες ηθοποιοί αναρωτιούνται, πλέον, για τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες, τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό έγινε φανερό από δηλώσεις διαφόρων σταρ, στη φετινή Berlinale.

Οι περισσότεροι που εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ κινηματογράφου – έως τις 25 Φεβρουαρίου, με 400 ταινίες – φορούσαν μαύρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Και ο διευθυντής της Berlinale, ο Ντίτερ Κόσλικ τόνισε: «Νομίζω ότι ένα φεστιβάλ σαν το δικό μας πρέπει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτά τα κινήματα και σε αυτά τα πρόσωπα. Γίνεται μεγάλη κουβέντα σ’ όλον τον κόσμο και θα γίνει μεγάλη κουβέντα στην Berlinale την επόμενη εβδομάδα, και πιστεύω ότι, σήμερα (την περασμένη Πέμπτη), ένα μαύρο φουλάρι θα πει πολλά περισσότερα από ό,τι ένα κόκκινο».

Οι άντρες ηθοποιοί που παρίστανται είπαν ότι, τους τελευταίους μήνες, τρέμουν. Φοβούνται μήπως, εν αγνοία τους, πέρασαν την «κόκκινη γραμμή» ή είχαν λάθος συμπεριφορά σε μια θαυμάστρια ή σε μια συνάδελφό τους.

«Όταν κάποια λέει “ας τραβήξουμε μια σέλφι!”, κάνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο υποψήφιος για Όσκαρ Μπομπ Μπάλαμπαν, κάνοντας σα ν’ αγκαλιάζει κάποιον. «Ή μήπως, στέκεσαι έτσι, γιατί σκέφτεσαι τι πας να κάνεις εκείνη τη στιγμή;» συνέχισε, κατεβάζοντας το χέρι του.

Ο σταρ του «Breaking Bad» Μπράιαν Κράνστον είπε ότι είναι έτοιμος να απολογηθεί δημόσια στην περίπτωση που κάποιος θεώρησε προσβλητικές κάποιες συμπεριφορές του στο παρελθόν: «Ναι, με κάνει να σκέφτομαι πώς ήμουν. Μήπως με κάποιον τρόπο συνέβαλα σ’ όλο αυτό; Όταν άκουγα ότι κάποιος συμπεριφέρθηκε άσχημα, μήπως απλά προσπάθησα να υποβαθμίσω το γεγονός; Τώρα πιστεύω “όχι, ας πάμε στη ρίζα του κακού κι ας βγάλουμε αυτό το άτομο εκτός”».

Από την πλευρά του, ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ εκμυστηρεύθηκε πως εξετάζει τη δική του συμπεριφορά και προσπαθεί να σιγουρέψει το ότι «κάθε συνάντηση και σχέση» που θα έχει από τώρα και στο εξής θα έχει «θεμέλια τον μέγιστο σεβασμό και τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία». Οι ηθοποιοί βρέθηκαν στο Βερολίνο για την προώθηση της ταινίας «Isle of Dogs», με την προβολή της οποίας εγκαινιάστηκε η Berlinale.

Δύσκολοι καιροί για τους πρίγκιπες – τους άντρες στη βιομηχανία του κινηματογράφου -, ομολογουμένως. Αλλά, καιρός ήταν να σταθούν μπροστά στον καθρέφτη.

Βασίλης Τσεκούρας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: