Με απειλές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης . ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥFile Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης . ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

«Κάτω από απειλές, δεν είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε μία λύση που να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία πρώτη δήλωσή του  μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, σχολίασε τις προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και ανέφερε πως «για να πάμε σε συνομιλίες, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις», τονίζοντας ταυτόχρονα  πως η Άγκυρα και οι Τ/κ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει και αλληλοσεβασμός.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως  “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στήριξη από τους “27” αποτελεί μία επανάληψη της ανάγκης αποφυγής της όποιας παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν χρειάζεται ούτε υπεροψία, ούτε και δημιουργία ενός κλίματος που δεν θα επιτρέπει να χειριστούμε με σύνεση τα όσα οφείλουμε”.

Ανέφερε πως «η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας αναμένει».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις από τα κατεχόμενα, και σε παρατήρηση ότι ο ίδιος εξέφρασε πολλές φορές ετοιμότητα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι:

«Για να πάει κανείς σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Και ενόσω υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά, αντιλαμβάνεστε ότι κάτω από απειλές ή κάτω από εκβιασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με ελευθέρη βούληση κατάληξη σε μια λύση η οποία να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας. Και συνεπώς θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα, αλλά και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι ότι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον – και προς όφελος του λαού μας – θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογος αλληλοσεβασμός.

Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιβολή της ισχύος δια των όπλων των διαφόρων πολιτικών που αποφασίζονται στα όποια κέντρα, δεν θεωρώ ότι αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, αναμένουν».

Be the first to comment on "Με απειλές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*