Κέβιν Κιούνερτ: Ο 28χρονος που θέλει να «πετάξει» την Άγκελα Μέρκελ από τον «θρόνο»




Είναι μόλις 28 ετών και όμως κοιτάει από τώρα προς την Καγκελαρία. Δεν είναι άλλος από τον Κέβιν Κιούνερτ, τον πρόεδρο της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), που προαλείφεται για ηγέτης του.

Ο Τύπος αλλά και αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί πλέκουν το εγκώμιό του, άλλοι χαρακτηρίζοντάς τον ως τον Σοσιαλδημοκράτη «καμικάζι» που κρατάει το μέλλον της Μέρκελ στα χέρια του και άλλοι ως τον πλέον ταλαντούχο Γερμανό πολιτικό μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Κιούνερτ είναι αντίθετος με το μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και SPD (Σοσιαλδημοκρατές) και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως θα κάνει τα πάντα για να μην καρποφορήσει η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

“Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο αν το SPD συμμετάσχει σε έναν ακόμη συνασπισμό με τους συντηρητικούς (έχοντας συνυπάρξει μαζί τους τα οκτώ από τα 12 τελευταία χρόνια)”, είπε ο νεαρός Γερμανός πολιτικός σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Την άποψή του συμμερίζονται και αρκετά στελέχη του SPD που είδαν τα ποσοστά του κόμματος να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά που είχαν να δουν από το 1949. Ο Κιούνερτ εξήγησε μάλιστα πως μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να πήραν το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο η Μέρκελ και οι υπουργοί που ανήκουν στο CDU δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν να περάσει απόφαση που θα είναι σύμφωνη με τα όσα πρεσβεύσει το SPD.

Ο ίδιος δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε ευθέως τον Μάρτιν Σουλτς και τη διάδοχό του Αντρέα Νάλες πως ήταν άτολμοι στις απαιτήσεις τους έναντι των Χριστιανοδημοκρατών και δεν άσκησαν πιέσεις για πραγματικά αριστερές πολιτικές.

Ωστόσο το έργο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ήδη σε μια δημοσκόπησης που διενήργησε η Kantar Emnid για τον όμιλο τοπικών εφημερίδων Funke, έδειξε πως το 66% των ψηφοφόρων του SPD θέλει τον συνασπισμό, ενώ ένα 30% ζητά νέα προσφυγή στις κάλπες.

Αν ο Κιούνερτ θα κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα της πολιτικής του καριέρας θα φανεί στις 4 Μαρτίου όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – με επιστολική ψήφο – που ξεκινάει την Τρίτη των 464.000 μελών του κόμματος για το ένα θα πουν «ναι» ή «όχι» στο GroΚo, όπως ονομάζεται ο συνασπισμός.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 49% των Γερμανών θέλει τη Μέρκελ Καγκελάριο για άλλη μια 4ετία, αλλά το 44% θα ήθελε να παραδώσει νωρίτερα την εξουσία στον διάδοχό της.

Χαρακτηριστικό των ιδεών που πρεσβεύει εντός του SPD ο Κιούνερτ είναι το γεγονός πως στο γραφείο του δεσπόζουν οι φωτογραφίες του Χέλμουτ Σμιτ, του Βίλι Μπραντ αλλά και του Ότο Βελς, του ηγέτη του SPD ο οποίος αντιτάχθηκε στους Ναζί.

Ο Κιούνερτ έχει προς το παρόν τα χαρακτηριστικά του λαοφιλούς και απλού ηγέτη. Του αρέσει το ποδόσφαιρο (άλλωστε προς τιμήν του βρετανού άσου Κέβιν Κίγκαν πήρε το όνομά του), το κέρλινγκ και όταν κυκλοφορεί στον δρόμο δεν αρνείται μια selfie με όποιον του το ζητήσει.

Η δύναμή του είναι τόση στη νεολαία που ένα συγκρότημα από το Βερολίνο έγραψε ένα τραγούδι που ένας από τους στίχους του λέει: «Θα ξέρεις ότι τα πράγματα πάνε καλά όταν θα έχουμε τον πρώτο καγκελάριό μας που θα ονομάζεται Κέβιν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: