Κατέθεσε το αίτημα για προανακριτική η ΝΔ: Δεν την υπέγραψε ο… “γαλάζιος” Μάριος Σαλμάς




Με μια απουσία που θα συζητηθεί η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή την πρότασή της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Πάυλο Πολάκη, αναφορικά με αυξήσεις φαρμάκων.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο φέρει τις υπογραφές όλων των «γαλάζιων» βουλευτών απουσιάζει το όνομα και η υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, του οποίου μάλιστα το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία για τη Novartis.

Στην εισηγητική έκθεσή της η ΝΔ τονίζει ότι, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι επί υπουργίας Ξανθού και Πολάκη «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Σχετικά με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή η Νέα Δημοκρατία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν».

Ως προς τον κύριο Ξανθό τονίζεται πως «από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα για το έτος 2015».

Τέλος για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ: «Αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αφού έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας και ενώ γνώριζε ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

28/02/2018 16:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: