Κατά των διώξεων δημοσιογράφων η κυπριακή κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση Λοϊζίδου, λέει ο εκπρόσωπος




«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν, όταν δημοσιογράφοι διώκονταν και φιμώνονταν για τις απόψεις τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή την ανάκριση δημοσιογράφων από την Αστυνομία για το θέμα της υποκλοπής και διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλασσε με τις ρωσικές αρχές η εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου, η οποία τελεί σε διαθεσιμότητα.

Σε δηλώσεις στον ρ/σ «Πολίτης 107,6» ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε αυτά, που είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ότι δηλαδή, «από τη στιγμή, που τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, άπτονται του δημοσίου συμφέροντος δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα και δεν πρέπει να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο».

Από την πλευρά της η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) τονίζει πως «οι δημοσιογράφοι δεν είναι συνωμότες» και σημειώνει πως «ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύεται από πλευράς γενικής εισαγγελίας και διωκτικών Αρχών, κάθε άλλο παρά καλός σύμβουλος είναι, και τείνει να αποτελέσει πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ και των λειτουργών τους». Η ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες Αρχές να ενεργούν λελογισμένα και με φειδώ, τη δε εισαγγελία να αναθεωρήσει τις συναφείς οδηγίες της. Επίσης η ΕΣΚ αναφέρει ότι τηρεί ενήμερους την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου και ανήκει, αλλά και τον Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου.

Ο διευθυντής σύνταξής της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» -της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία- Άριστος Μιχαηλίδης, σε άρθρο του με τίτλο «Σταματήστε αμέσως αυτή την παρωδία», αναφέρει ότι η εφημερίδα δεν δημοσίευσε το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αλλά οι αρθρογράφοι της σε σχόλιά τους έκαναν αναφορές σε όσα αποκαλύφθηκαν. Για τις κλήση δημοσιογράφων σε ανάκριση ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει:

«Το θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό. Πρόκειται για καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας και των δικαστικών διαταγμάτων, που δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά στην κατατρομοκράτηση δημοσιογράφων. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως». Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης, καλεί τους αρμόδιους «να μη γελοιοποιούν τόσο βάναυσα την ευνομία και τη δημοκρατία».

Από την Αστυνομία πέρασαν τις τελευταίες μέρες για ανάκριση δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Φιλελεύθερος», «Πολίτης», του τ/σ TVONE. Επίσης, κλήθηκαν και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Καθημερινή», οι οποίοι δια των δικηγόρων τους αρνήθηκαν να προσέλθουν.

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στις 4 Ιανουαρίου είχε αναφέρει πως «με γραπτό διάβημά της ημερομηνίας 1/12/17, η εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακάλεσε να διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων, που αφορούν και τη Ρωσική Εισαγγελία». Ως εκ τούτου, ο κ. Κληρίδης διέταξε ποινική έρευνα, αλλά όχι για να βρει ποιοι «υπέκλεψαν» τα e-mails της κ. Λοϊζίδου, ούτε γιατί η εισαγγελέας δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας (χρήση υπηρεσιακού λογαριασμού mail), αλλά, σύμφωνα με σημερνικά δημοσιεύματα εφημερίδων, «για να φιμώσει τους δημοσιογράφους στην Κύπρο, που τα αναδημοσίευσαν σχολίασαν μέρος των μηνυμάτων, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί από τον ρωσικό ιστότοπο Compromat».

Οι ανακριτές πληροφόρησαν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Πολίτης» ότι είναι ύποπτοι για:

-Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

-Εσκεμμένη αποκάλυψη ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή ή πρόσβαση στο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της Ελένης Λοϊζίδου.

-Παρακοή διατάγματος δικαστηρίου, η οποία διαπράχθηκε από τις 26/11/2017 έως τις 23/1/2018.

Οι ανακρίσεις των δημοσιογράφων από την Αστυνομία γίνονται, χωρίς εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης, ή της ηγεσίας της Αστυνομίας. Οι οδηγίες δίνονται αποκλειστικά από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σημειώνεται τέλος πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε στην εφημερίδα «Πολίτης» πως «ο ίδιος ως εκ της θέσεώς του δεν μπορεί και δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ανακριτική διαδικασία».

16/02/2018 14:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Α. Βικέτου
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: