ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφωνούν στην συνέχιση άσκησης πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας




Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν την άσκηση πιέσεων στην Βόρεια Κορέα μέχρι η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες το βράδυ κι επιβεβαίωσαν ότι “δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος με την Βόρεια Κορέα,” εκτός κι αν η Πιονγιάνγκ συμφωνήσει “ στην συνολική, επιβεβαιωμένη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση,” στην Κορεατική Χερσόνησο, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ιαπωνικής διπλωματίας.

¨Ο διάλογος για τον διάλογο δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άμπε στους δημοσιογράφους με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν που πιέζει για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, προσφέρθηκε η δυνατότητα μιας συνάντησης του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ. Την πρόσκληση απηύθυνε στο Νοτιοκορεάτη πρόεδρο η αδερφή του Κιμ, που επισκέφτηκε την χώρα την προηγούμενη εβδομάδα για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που ήταν επίσης στην Βόρεια Κορέα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην διεξαγωγή συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα με αποκλειστικό μήνυμα ότι θα εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης, ότι εντόπισε μία ύποπτη μεταφορά εμπορευμάτων, με την εμπλοκή πλοίου, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Η παράνομη συναλλαγή, εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και σε απόσταση 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Σανγκάης, ανέφερε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/02/2018 11:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τόκιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: