Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA άρχισε την ψηφοφορία για τη διάλυσή της, σύμφωνα με τον Τύπο




Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA άρχισε την ψηφοφορία για τη διάλυσή της, αναφέρει σήμερα η βασκική εφημερίδα Gara, δημοσιεύοντας αποσπάσματα μιας επιστολής της ηγεσίας της οργάνωσης που τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.

«Έγκειται σε εμάς να βάλουμε τέλος στην εποχή της ένοπλης σύγκρουσης και στις καταστάσεις που σχετίζονται μ’ αυτή και να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας», γράφει η ηγεσία της παράνομης οργάνωσης σ’ ένα κείμενο προς τα μέλη της, σύμφωνα με την Gara.

Η ETA είχε αρχίσει το 2017 μια εσωτερική συζήτηση σχετικά μ’ αυτή την επιλογή και είχε φθάσει στο στάδιο της ψηφοφορίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, που συχνά δημοσιεύει πρώτη τις ανακοινώσεις της οργάνωσης, «η λύση αναμένεται πριν από το καλοκαίρι», μια ημερομηνία που είχε επίσης αναφερθεί από πηγή προσκείμενη στη διαδικασία του αφοπλισμού.

Από τη διάλυση της παράνομης οργάνωσης μπορεί να επωφεληθεί η βασκική αυτονομιστική αριστερά, καθώς απαλλάσσεται από τη βαριά κληρονομιά των χρόνων της βίας, ένα έτος πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Ισπανία και τις ευρωεκλογές.

«Η πιο επωφελής κατάσταση για εμάς καθώς και για τον λαό και τους βάσκους εργαζομένους δεν είναι άλλη παρά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το προηγούμενο στάδιο», γράφει ακόμη η ETA, σύμφωνα με την Gara.

Τον Απρίλιο 2017, η ETA είχε ανακοινώσει τον πλήρη αφοπλισμό της και είχε κάνει λόγο για λήψη αποφάσεων «απ’ όλα τα μέλη της για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

Η Euskadi Ta Askatasuna (Βασκική πατρίδα και Ελευθερία) διεξήγε από το 1969 μια εκστρατεία επιθέσεων που στοίχισε τη ζωή σε 829 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς.

Η οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην Ισπανία και τη Γαλλία, παραιτήθηκε το 2011 από τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρα.

Όμως για καιρό αρνούνταν να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί, όπως απαιτούσαν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας ως αντάλλαγμα αμνηστίες και μια διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της, που αυτή τη στιγμή είναι λίγο περισσότερα από 300.

Το 2017 παραιτήθηκε απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση και αποφάσισε να αφοπλιστεί μονομερώς διαβιβάζοντας στις 8 Απριλίου στη γαλλική δικαιοσύνη τις συντεταγμένες όπου βρίσκονταν οι κρύπτες όπλων της.

Χωρίς να της ζητήσει επισήμως να διαλυθεί, ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και επικεφαλής του κινήματος Sortu που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είχε ζητήσει να διεξαχθεί «συζήτηση» πάνω στο σημείο αυτό, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πιστεύω πως η ETA οφείλει να αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών για το μέλλον της. Όμως δεν θα απευθύνω δημόσια έκκληση», είχε δηλώσει.

22/02/2018 12:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μαδρίτη, Ισπανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: