Η Τουρκία υπερέβη τα εσκαμμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, λέει ο Γιώργος Κουμουτσάκος




Στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) αναφέρθηκαν ομιλητές διάλεξης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας «αλλά κανένας δεν συγκινείται».

Ο Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι οι τελευταίες ενέργειές της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ υπερέβησαν τα εσκαμμένα.

Σε χαιρετισμό του στη διάλεξη, με θέμα «Από το περιθώριο στο προσκήνιο, η Ελλάδα ως κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Τουρκία θέλει να επιβάλει δια της δύναμης των όπλων τη δική της άποψη με εντελώς πρωτοφανείς εξηγήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Κύπρος διαθέτει τη δύναμη του διεθνούς δικαίου.

«Το πιο δύσκολο από όλα είναι ότι η διεθνής κοινότητα αγνοεί ότι σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία χειρίζεται βία και απειλή χρήσης βίας, αλλά κανένας δεν συγκινείται» συμπλήρωσε.

Είπε ότι διαφορές παρομοίου τύπου συμβαίνουν και σε άλλα μέρη «και αν δεν επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, σίγουρα θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας».

Αναφέρθηκε ακόμη σε όσους διερωτώνται για τον ρόλο των τριμερών συνεργασιών  και είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με στρατιωτικό συνασπισμό ή με συνασπισμό που να στρέφεται εναντίον άλλων κρατών».

«Ουδέποτε αναμέναμε και δεν αναμένουμε και τώρα ότι αυτές οι τριμερείς συνεργασίες θα χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε δικό τους μέσο για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, το ευρύτερο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα κατορθώσει η Τουρκία να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο ατιμώρητη και χωρίς κανένα εμπόδιο. «Δεν είναι σίγουρα η Κύπρος και η Ελλάδα που έχουν μόνο συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε οι χώρες με τις οποίες έχουμε φτιάξει τις τριμερείς συνεργασίες. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και συμφέρονται και ρόλο να διαδραματίσουν και που δυστυχώς από τούδε και στο εξής θα έχουν να αντιμετωπίζουν την τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα» είπε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην Ελλάδα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αποτελεί κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι ο πυρήνας των ενεργειών της εδράζεται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα. Σε μια περιοχή «όπου το κράτος δικαίου διαβρώνεται, όπου ο αλυτρωτισμός και ο νεο-οθωμανισμός δυναμιτίζουν τη σχέση της καλής γειτονίας, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής ταυτότητας» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι με τις πράξεις της η Τουρκία δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΟΖ, είπε ότι η Άγκυρα εμποδίζει ένα
ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα – τα οποία είναι θεμελιωμένα στο διεθνές δίκαιο – σε μια περιοχή οπού υπάρχει συμμετοχή ξένων εταιρειών καθώς και συμφωνίες με κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Και αποφασίζει κάποιος στην Άγκυρα ότι δεν θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Αυτό είναι άνω ποταμών», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει. «Αυτό που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ εμποδίζει την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε. Πρόσθεσε πως ό,τι επιδιώκει η Κύπρος στην περιοχή, οφείλει να επιδιώκει και η Ευρώπη, αν θέλει να είναι σταθερή στην διακηρυγμένη πολιτική της, διαφορετικά τίθεται θέμα αξιοπιστίας. «Ποια αξιοπιστία θα έχει η ΕΕ αν δεν στείλει ουσιαστικά μηνύματα προς την Άγκυρα» διερωτήθηκε.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε ακολούθως στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι με τη βοήθεια και της Ελλάδας θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η «δίκαιη, νόμιμη και υπέρ της ΕΕ πολιτική» της Λευκωσίας, αλλά και η επιθυμία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της στην ΑΟΖ, με την πλήρη άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τη γενικότερη εικόνα που, όπως είπε, καθιστά την Ελλάδα κράτος γεωπολιτικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί «ακλόνητες και ισχυρές» σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και με τη Ρωσία, τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ δίνει το 2,4% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες «προφανώς γιατί υπάρχει μια εμπεδωμένη αίσθηση απειλής και στον λαό και στην ηγεσία του». Αυτή την αίσθηση απειλής πρέπει να την αναγνωρίσουν οι εταίροι μας, συμπλήρωσε.

Ως προς τις προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι δεν έχουν σχέση ούτε με την Τουρκία, ούτε την Αλβανία, ούτε τα Σκόπια αλλά με τον τρόπο με τον οποίο «με λιγότερα μέσα στην Ελλάδα της κρίσης θα επιτύχουμε και θα υπηρετήσουμε απαράλλαχτους, αμετάθετους και σταθερούς συλλογικούς – εθνικούς στόχους».

Σημείωσε ακόμη ότι για πολλά χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Ελλάδα λειτούργησε με μια αντίληψη «της σιγουριάς στο δημόσιο» αντί να δει την συμμετοχή της στην Ένωση ως μια ευκαιρία στην περιοχή για πιο δυναμική παρουσία.

Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να είναι «σταθερά και βαθιά ενταγμένη αλλά, όχι εξαρτημένη».

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, να υπάρχει ένα όραμα, το οποίο θέλει την Ελλάδα να είναι αναγκαίος εταίρος και απαραίτητος ευρωατλαντικός σύμμαχος, με βάρος, επιρροή και συνέπεια. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και αισιόδοξος, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε και μια σειρά από εισηγήσεις για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει θεσμικές αλλαγές με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, αλλά με υψηλή απόδοση.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα η χώρα να αποκτήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας με ένα σοβαρό μηχανισμό δημόσιας διπλωματίας, αλλά και να προωθήσει ελληνικές υποψηφιότητες σε θέσεις διεθνών οργανισμών, όπως κάνουν και άλλες χώρες.

Ανέφερε επίσης, ως προσωπική του εισήγηση, ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του θεσμού του Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών ώστε «να υπάρχει μια ραχοκοκαλιά εξωτερικής πολιτικής που να εφαρμόζεται πέρα από την εναλλαγή των Κυβερνήσεων ή και των Υπουργών».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη να ζητά «να κινούμαστε με γνώμονα όχι το ευκταίο αλλά το εφικτό».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανισμών, αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

23 Φεβρουαρίου, 2018 06:00
MIGNATIOU.COM, ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: