Η Τουρκία απελευθέρωσε τον Γερμανό δημοσιογράφο μετά το «χαστούκι» της Μέρκελ στον Γιλντιρίμ




Μια ημέρα μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο γερμανικής υπηκοότητας και τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ, της εφημερίδας Ντι Βελτ, απελευθερώθηκε ύστερα από έναν χρόνο κράτησης στις τουρκικές φυλακές, δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτηση του πριν λίγο στο λογαριασμό του στο twitter, ο δικηγόρος του Γιουτσέλ, Βεισέλ Οκ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, λέγοντας πως τις τελευταίες ώρες υπήρξαν εντατικές προσπάθειες στο θέμα αυτό του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ευχαρίστησε την τουρκική δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως «πίσω από την απελευθέρωση αυτή δεν υπάρχει κάποια «βρώμικη συμφωνία» με την Τουρκία» – εννοώντας πως η Γερμανία δεν δέχθηκε την απελευθέρωση Γιουτσέλ, ώστε να προχωρήσει σε εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία.

Το θέμα του Ντενίζ Γιουτσέλ ήταν από τα κορυφαία που επιβάρυναν το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Ικανοποίηση Γκαμπριελ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ευχαρίστησε τόσο τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτάχυνση της διαδικασίας όσο και την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ για την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

“Χαίρομαι πολύ για αυτή την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Και ακόμη περισσότερο χαίρομαι για τον Ντενίζ Γιουτζέλ και την οικογένειά του. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για όλους μας. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την τουρκική κυβέρνηση για την στήριξή της σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας”, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ αμέσως μετά την επιβεβαίωση της είδησης για την αποφυλάκιση του κ. Γιουτζέλ, έναν χρόνο μετά την σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχε πολλές απευθείας συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων και δύο συναντήσεων με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. “Η τουρκική κυβέρνηση έδινε πάντα μεγάλη έμφαση στο ότι δεν θα υπήρχε πολιτική παρέμβαση στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ανεξαρτησία της απόφασης του δικαστηρίου υπήρξε πάντα κεντρική μέριμνα στις συνομιλίες μας”, σημείωσε και ευχαρίστησε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την συμβολή του στην επιτάχυνση της διαδικασίας και την Καγκελάριο Μέρκελ “για την εμπιστοσύνη της στην δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση”.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στην Γερμανία Γκιοκάι Σοφούογλου, ο οποίος έκανε λόγο για “πολύ ευχάριστη είδηση”, τονίζοντας ότι “εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο Ντενίζ Γιουτζέλ βρισκόταν αθώος την φυλακή”. Είναι ένας άνθρωπος “που αγαπά την ελευθερία, ένας δημοσιογράφος και όχι τρομοκράτης. Είναι καλό το ότι το κατάλαβε τώρα και η Τουρκία”, δήλωσε στην “Rheinische Post”.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απελευθέρωση του Γιουτσέλ δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 16/02/2018 12:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: