Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό: Δεν “πτοείται” από το συλλαλητήριο




Παρά το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και έστειλε ισχυρά μηνύματα στο εξωτερικό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η διαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες, με γνώμονα πάντα το πατριωτικό συμφέρον, και χωρίς εκπτώσεις προς την πλευρά των Σκοπιανών.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα εμπλακούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδό τους, και εάν η σκοπιανή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αντιληφθεί τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, τότε οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν με ευθύνη της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζονται θυμωμένοι με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να καπηλευθεί το συλλαλητήριο της Αθήνας για σκοπούς ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης. Είναι μία θέση που απορρίπτει η Ν.Δ.

  • “Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη”, τόνισε την Κυριακή το βράδυ το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Υπογράμμισε επίσης ότι κάθε άλλη στάση μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση».

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του κ. Κοτζιά στο Twitter ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας, που άναψε τις πρώτες φωτιές.

  • “Σήμερα (χθες)” έγραψε ο υπουργόε Εξωτερικών «διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας”.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «έφυγε» από την κυβερνητική γραμμή:

Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργού αναφέρει:

  • “Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί”.

Το σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρει τα εξής:

“Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι”. “Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες”, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, “ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία”.

Υπογραμμίζει ότι “γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη”. Για να σημειώσει πως: “αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει”.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε και τα εξής:

«Οι πολίτες όμως σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: