Πριν η χώρα γίνει ένας απέραντος βούρκος οι καταγγελίες για τις μίζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν




Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσής Novartis και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς όσο μένουν εκκρεμείς και θολές οι κατηγορίες η σκανδαλολογία και η “λασπομαχία” τραυματίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα οι ασαφείς και αιωρούμενες κατηγορίες δίνουν στη μια και στην άλλη πλευρά τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναλώνονται σε ανούσιες φωνές.

Από την πλευρά των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis η μόνιμη επωδός είναι ότι οι καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων είναι χωρίς τεκμήρια και χρησιμοποιήθηκαν μόνο προκαλούν όσα φέρεται να υποστηρίζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εμπλέκοντας μεταξύ άλλων δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Ήδη η δικογραφία φαίνεται ότι έχει γίνει “φέιγ βολάν” και οποιαδήποτε καθυστέρηση μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δύο εκ των οποίων αναφέρονται με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», άρχισαν να δίνουν καταθέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, κάνοντας λόγο για μεταφορές χρημάτων ακόμα και με βαλίτσες με ροδάκια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που «κελάηδησαν» όταν κατηγορήθηκαν για παράνομο πλουτισμό.

Άμεση ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».

Τι υποστηρίζουν οι μάρτυρες

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντώνης Σαμαράς: Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής.

Γιάννης Στουρνάρας: Σε άλλο σημείο της δικογραφίας οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροληψίας βαραίνει και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Παναγιώτης Πικραμένος: Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε σε μορφή μετρητών, το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.

Ανδρέας Λοβέρδος: Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας computer.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Μάριος Σαλμάς: Αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών. Αναφορες υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Αντίδραση των εμπλεκομένων

Για κατασκευασμένες κατηγορίες κάνουν λόγο σύσσωμοι οι πολιτικοί τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη» αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς..

«Πάρα πολύ οργισμένος» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο Θέμα 104,6. «Είμαι πάρα πολύ οργισμένος και δεν περίμενα τέτοιο πράγμα ποτέ μου, νόμιζα ότι είχε κλείσει το θέμα μετά το εξώδικο που είχα στείλει», είπε ο κ. Πικραμμένος αναφερόμενος στην προ μηνών εμπλοκή του στην υπόθεση από εφημερίδα, που είναι και η μόνη γνώση που όπως λέει, είχε για το θέμα.

Για «αστεία επανάληψη του 1989 της ιστορίας των Pampers, αυτή τη φορά ως φάρσα» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός έθεσε και ερωτηματικά για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων. «Γιατί δεν λένε το όνομά τους; Τι φοβούνται; Εν προκειμένω δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανωνυμίας. Φαντάζεστε διαδικασία κατά πρωθυπουργών και υπουργών με κουκουλοφόρους μάρτυρες, χωρίς να ξέρεις ποιος λέει ψέματα; Αυτά είναι κωμωδία» είπε.

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα. Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης. Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις έκανε λόγο για ιστορία στημένη από τους κυρίους Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο και Πολάκη.

Με σκληρό τρόπο αντέδρασε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν θα ησυχάσω αν η δικαιοσύνη δεν καταδικάσει με αγωγές και μηνύσεις τους συμμορίτες που νομίζουν ότι με μαρτυρίες με κουκουλοφόρους θα σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη ανθρώπων που έχουν μια διαδρομή έντιμη στην πολιτική όπως εγώ. Είπαν πράγματα, όχι μόνο που δεν στέκουν, αλλά είναι κωμικά, γελοία, άθλια με σκοπό να με εξοντώσουν» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος στον Θέμα 104,6.

Απάντηση του Κωνσταντίνου Φρουζή

Χοντροκομμένη φάρσα που σύντομα θα καταπέσει χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία ο κ. Φρουζής φέρεται να κατονομάζεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως αυτός που μετέφερε τα χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Φρουζής αναφέρεται σε «στημένους ψευδομάρτυρες» και «άθλιους συνεργάτες» που «βρέθηκαν-ανακαλύφθηκαν» πρόσφατα.

Ο ίδιος ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η δικογραφία ώστε «όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: