Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποτέλεσμα του χθεσινού β’ γύρου των προεδρικών εκλογών και η επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό 55,9% έναντι 44,1% του Σταύρου Μαλά κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «56%: Προχώρα Πρόεδρε» γράφει ότι ισχυρή εντολή ζήτησε από το λαό ο Νίκος Αναστασιάδης και ισχυρή εντολή πήρε και ότι με ένα πανηγυρικό 56% ο λαός υιοθέτησε τις θέσεις του και τον κάλεσε να παραμείνει στο τιμόνι της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενωτικός κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης και έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι χρειάζεται συνεργασία. Σε άλλο θέμα γράφει για ρεκόρ αποχής για 2ο γύρο προεδρικών εκλογών.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Πανεύκολη νίκη με ατού την οικονομία» και γράφει ότι ακόμη πιο ηχηρή από το 2013 αν και με μικρότερη διαφορά η χθεσινή νίκη Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θέλει να σχηματίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά και με πιο έντονο το άρωμα γυναίκας στο νέο Υπουργικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης άντλησε και από την αποχή.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Κυρίαρχος ο Αναστασιάδης» γράφει ότι ηχηρή ήταν η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στον Σταύρο Μαλά με διαφορά μόνο τριών μονάδων από την ψαλίδα που τους χώρισε στην προεδρική αναμέτρηση του 2013. Αλλού γράφει ότι στο επιτελείο Μαλά είναι απογοητευμένοι όχι μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και από την συμπεριφορά των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου αλλά και τους ψηφοφόρους που τον α΄ γύρο ψήφισαν Νικόλα Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι τον τόνο του συλλαλητηρίου για το «Μακεδονικό» στην Αθήνα έδωσε η συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Δυνατό ‘παρών’ στους αγώνες που έρχονται» γράφει ότι με δεδομένο το σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι δεν το ικανοποιεί το αποτέλεσμα αλλά νιώθει πολιτικά και ηθικά κερδισμένο και ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε ότι ο «αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ». Αλλού γράφει ότι στην επαρχία Αμμοχώστου ο κ. Αναστασιάδης πήρε το πιο ψηλό ποσοστό 62,8% και ο κ. Μαλάς στην Πάφο 47,6%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εγκλωβισμένοι ψήφισαν για το καλό και την επανένωση του τόπου.

Στο κύριό της θέμα η αγγλόφωνη ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Δεύτερη θητεία για τον Αναστασιάδη» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με άνεση ανήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας με 12% διαφορά από τον Σταύρο Μαλά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά την εκλογή του ότι θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων για δικαιοσύνη και ο αγώνας για λύση του Κυπριακού θα συνεχιστεί.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/02/2018 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: