Η ΕΚΤ παγώνει τις πληρωμές λετονικής τράπεζας μετά από καταγγελίες ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος




Στο πάγωμα των πληρωμών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Λετονίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς τα οικονομικά της έχουν επιδεινωθεί ύστερα από καταγγελίες της Ουάσινγκτον για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

“Προσωρινά, και μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ειδοποίηση, έχει επιβληθεί απαγόρευση στην τράπεζα ABLV για καταβολή όλων των πληρωμών για τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της, και τώρα είναι σε ισχύ», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 όταν ανέλαβε την ευθύνη της τραπεζικής εποπτείας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την εξουσία της για να επιβάλει μορατόριουμ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ABLV “ίδρυμα πρωταρχικής ανησυχίας για ξέπλυμα χρήματος” και την κατηγόρησε για διασυνδέσεις με το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.

Η οικονομική κατάσταση της ABLV, η οποία προηγουμένως ήταν σταθερή, επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς αποκόπηκε η πρόσβαση της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και την επιβίωση της τράπεζας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, ο ισολογισμός της τράπεζας ανερχόταν σε 3,6 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια), με δάνεια ύψους 1,0 δισ. ευρώ και καταθέσεις σε 2,7 δισ. ευρώ.

Μόλις δυο μέρες πριν από το μορατόριουμ της ΕΚΤ, ο επόπτης της Λεττονίας FCMC εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας της τράπεζας – βασικοί δείκτες της χρηματοοικονομικής υγείας μιας τράπεζας – βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η απόφαση της ΕΚΤ τη Δευτέρα έρχεται ύστερα από την σύλληψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ilmars Rimsevics από το Γραφείο Πρόληψης της διαφθοράς (KNAB) της χώρας.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Reuters – Γερμανία/ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ 19/02/2018 11:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: